Френската Геопост скоро ще е мажоритарен собственик в Спиди

1001
Френската Геопост скоро ще е мажоритарен собственик в Спиди

© Спиди

Сделката по придобиването на мажоритарен дял от френската компания Геопост в най-голямата българска куриерска компания Спиди е на финалната си права, става ясно от уведомление в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Само преди около два месеца двете компании удължиха срока за потенциалното упражняване на опцията, която позволява на Геопост да увеличи своя дял от 25 на 70%.

Опцията беше с краен срок до 31 януари 2021 г., но изглежда френската компания е взела решение за нейното упражняване доста преди това, тъй като от КЗК съобщават, че Геопост са уведомили за намеренията си за концентрация посредством придобиване.


Основната стопанска дейност на ГеоПост е доставката на малки пакети (пратки с тегло под 31.5 кг) във Франция и извън нея (ГеоПост не е активно в България).

ГеоПост има още прохождаща дейност в начален стадий в областта на международните спедиторски услуги по въздух и вода и спедицията на фармацевтични продукти.

Спиди обяви нетна печалба от 12 млн. лв на индивидуална основа и 12.2 млн. лв на консолидирана база спрямо 7.42 млн. лв за година по-рано.

Общите приходи на компанията нарастват с 20 млн. лв и достигат 127 млн. лв, като причините за това са сериозното повишение на обемите на онлайн търговията в периода на пандемията от коронарисус, както и бързото нарастване на приходите от ДПД Румъния.

Международните доставки продължават да реализират изпреварващ ръст от 27.4% в резултат на изключително доброто представяне на регионалната услуга Speedy Balkans, която нараства с над 50%.

Броят превозени пратки през тримесечието достига 23.7 млн. броя - с 29% повече от същия период на миналата година.

Куриерската компания също ще задели по 2 лв на акция към акционерите си. Размерът на дивидента за акционерите физически лица ще е 1.90 лв.

Дивидентът ще се плати на две половинки – първата ще постъпи при акционерите си до 22 юли, а втората – до 22 август.

Акциите на Спиди поскъпнаха днес с 2.54 на сто, до 60.50 лв. за брой. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg