Губим над 2 млрд. лв от спестяванията си заради инфлацията

1167
Губим над 2 млрд. лв от спестяванията си заради инфлацията

На близо 2 милиардa и 19 милиона лева годишно възлизат загубите, които спестяванията на българите търпят само от инфлацията.

При официалната статистика (инфлацията за януари 2020 г. спрямо януари 2019 г. е 4.2%) и средни лихви по депозитите (около 0.57%) получаваме годишна загуба от 3.63% от спестяванията си (към декември 2019 г.), информират от Българска фондова борса.

Влоговете на българите в категорията между 5 и 50 хил. лв. са на обща стойност 26.12 млрд. лв, или средно 15 хил. лв. Притежателите на такива влогове обикновено са най-активната инвеститорска група в растящи компании по света, според финансовите консултанти.

Българинът инвестира едва 2.4% от спестяванията си в собственост в компании. В Източна Европа този процент е 20% от спестяванията.

Най-голяма част от семейния бюджет инвестират в акции и други инвестиции в собствен капитал в Швеция и Финландия. Там този тип инвестиции представляват 40% от активите на домакинствата.


Германските семейства са най-консервативните в това отношение измежду 34 други държави и все пак инвестират 11% от активите си в акции и собствен капитал и засилват интереса си през последните години. Класацията и данните са за 2018 г. на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Броят на инвестиращите в акции в Германия е нараснал до 10.3 млн. души през 2018 г. За период от 8 години броят на германците, които или притежават акции директно, или които инвестират средства в собствен капитал, е нараснал с впечатляващите 20%.

Михаела Холмайер, ръководител на тенденциите на капиталовия пазар в DAI (Германски фондов институт), заявява, че увеличението на интереса към растящи компании се дължи на два фактора.

„Хората започват да се интересуват защото Dax (германският индекс на фондовите пазари на сини чипове) е във възход повече от десетилетие. Вземете предвид ниския лихвен процент по спестовните сметки и ще разберете защо вниманието им наистина се обръща към намирането на алтернатива“, казва тя.

Европейската централна банка обяви миналия месец, че ще запази досегашното рекордно ниско ниво, което предвещава продължителен период на пропуснати ползи за българските спестители. Основният лихвен процент на заемите на ЕЦБ остана под 1% вече близо седем години. 

Къде да инвестираме парите си и в каква валута да държим спестяванията си - това са два от основните въпроси, на които ще дадем отговор по време на 11-ото издание на икономическото събитие на годината Шумът на парите.

Входът за събитието е безплатен, но се изисква регистрация тук

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg