11.9 млрд. долара набрани от IPO-та в САЩ през Q2

1294
11.9 млрд. долара набрани от IPO-та в САЩ през Q2

Подемът на IPO пазара в САЩ е продължил и през второто тримесечие на 2011 г., като набраните средства са били над два пъти повече в сравнение със същия период година по-рано, показва доклад на PricewaterhouseCoopers LLP.

Набраните средства от първични публични предлагания в САЩ възлизат на 11.9 млрд. долара през второто тримесечие, в сравнение с 5.2 млрд. долара за същия период на 2010 г.

Това е било и третото поредно тримесечие, в което постъпленията от IPO-та надхвърлят 10 млрд. долара.

Все повече щатски компании излизат на борсата през тази година, възползвайки се от ръста в цената на акциите благодарение на програмата за количествено улесняване на Федералния резерв, както и от други фактори.

Цените на акциите на новоизлезлите публични компании са се повишавали средно с 9% в първия си ден на борсата, казват от PwC.

Технологичните компании оглавяват ръста с 16-процентно поскъпване в дебютния си ден на борсата. Цената на акциите на социалната мрежа за бизнес контакти LinkedIn Corp. нарасна повече от два пъти в деня на дебюта на компанията на борсата.

Броят на IPO-тата също скача до 47, в сравнение с 41 преди година и 32 през първото тримесечие. Само през месец май в САЩ е имало 22 първични публични предлагания на акции на компании, от които са набрани 6.2 млрд. долара.

През второто тримесечие други 77 компании са започнали процеса по провеждане на IPO, в сравнение с 52 компании през първото тримесечие.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...