Варшава - център на IPO-та в Европа

1497
Варшава - център на IPO-та в Европа

Полската борса привлича повече първични публични предлагания от всички западни борси взети заедно, като в страната се листват компании от Словения и Литва до Украйна и България.

Първичните публични предлагания на 20-годишната Варшавска борса се повишиха до рекорден брой от 73, в сравнение с 25 през същия период на 2010 година.

На борсата се листнаха Nova Kreditna Banka Maribor, втората най-голяма словенска банка, и Avia Solutions Group AB, летищен оператор във Вилнюс.

Значителният размер средства, акумулирани от пенсионните фондове в страната, и ръстът с 41% на търгуваните обеми през първото тримесечие, са сред основните причини за избор на пазара.

За сравнение на 38-те западноевропейски пазари, включително и тези в Лондон и Франкфурт, са били осъществени едва 45 първични публични предлагания.

С първични публични предлагания на борсата са били набрани 777 млн. долара от началото на годината, което е средно 10.7 млн. долара за първично публично предлагане.

На западноевропейските борси набраните средства са значително по-големи, поради размера на осъществяваните там IPO-та, като възлизат на 19 млрд. долара, или средно 423 млн. долара на първично публично предлагане.

Средното повишение на акциите, осъществени на първично публично предлагане, е 39% спрямо цената им от IPO-то, на фона на повишение от 21% за тези. осъществени на западноевропейските пазари.

Обемът на чуждестранните инвеститори, търгуващи на Варшавската фондова борса, като процент от общия, се е повишил до 47% спрямо 36% година по-рано според данни на Bloomberg.

Търгуваните на борсата обеми са се повишили с 41% през първото тримесечие в сравнение със същото на миналата година до 16.3 млрд. евро, което е над четири пъти оборота на Унгарската фондова борса, където търгуваните обеми са се понижили с 36%.

Компаниите, които увеличават своя капитал на полската борса, обикновено използват средствата за разрастване на своята дейност на развиващите се европейски пазари.

В тези страни ръстът на икономиката се очаква да възлезе на 4.3%, или над два пъти повече от средния в размер от 1.7% за развитите европейски страни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ziarre
# 0
17:12 | 17 December 2011
This is exactly what I was looknig for. Thanks for writing!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg