Как Полша се превърна в магнит за технологични инвестиции?

3040
Как Полша се превърна в магнит за технологични инвестиции?

© Pixabay

Цяла плеяда инвеститори от сектора на видеоигрите, електронната търговия и телекомуникационната индустрия са на път да вложат парите си на пазар, който доскоро не беше от най-популярните.

Става въпрос за Полша, която е известна повече с усилията за защита на въглищните мини, отколкото с технологичните си постижения. Този стереотип обаче може много бързо да се промени, пише Bloomberg.

IPO-то на търговската онлайн платформа Allegro, осъществено по-рано този месец, беше най-голямото в историята на Варшавската фондова борса. Компанията беше оценена на 2.7 милиарда долара.

CD Projekt SA, която е вторият най-голям производител на видеоигри в Европа, планира да пусне своя хит Cyberpunk 2077 на пазара през ноември тази година.
Играта вече беше обявена като едно от най-чаканите заглавия на 2020 г.

Издателят на игри за мобилни устройства Huuuge Inc. и гейминг студиото People Can Fly SA, което участва в разработката на култовото заглавие Fortnite, също планират да осъществят публичните си предлагания във Варшава.


И докато Европа се опитва (засега не особено успешно) да изгради своя собствена версия на Силициевата долина, дигиталният бум в Полша се крепи на местните таланти в IT индустрията, високия дял на населението, използващо мобилни устройства, и ниските оперативни разходи.

Правителството осигурява и данъчни облекчения за инвестиции в технологичната сфера и използва за нуждите на държавните институции "облачни" технологии в партньорство с Google и Microsoft.

Промяната на потребителските навици в интернет носи редица позитиви за компаниите и то не само за тези, които са фокусирани изцяло върху онлайн търговията. 

Advent International обмисля продажбата на полската куриерска компания InPost SA, която повиши значително стойността си в резултат на увеличените обеми на доставките в онлайн търговията. Източници, близки до компанията, твърдят, че цената, която Advent иска за нея, е около 2.3 милиарда долара.

Френската Iliad пък купува за 2.6 милиарда долара полския мобилен оператор Play Communications, който успешно се конкурира с Orange и Deutsche Telekom на местния пазар.

Финансовият анализатор Аман Гей от британския инвестиционен фонд Finch Capital коментира пред Bloomberg, че полската IT индустрия вече е достигнала критична маса от качествени и талантливи професионалисти, като по този показател се нарежда на едно от първите места в Европа.

Но въпреки това едва ли може да се очаква масова вълна от големи IPO-то на борсата във Варшава.

"За да може едно IPO да бъде успешно на локалния пазар, компанията трябва да е добре известна на инвеститорите. Allegro е голям бизнес, който е познат на всички, но за по-малките софтуерни разработчици би било трудно да си осигурят голяма база от индивидуални инвеститори", казва още финансистът.

Потенциалът на Allegro, която събира комисиони от компаниите, продаващи продуктите си през нейната платформа, се крие във факта, че в Полша онлайн продажбите на дребно все още заемат дял от едва 8% от пазара.

Това е два пъти по-малко, в сравнение с други европейски държави, като Великобритания, и около една трета, в сравнение с дела на онлайн търговията в Китай.

През първата половина на тази година оборотът на компанията се увеличи с 54% до над 16 милиарда злоти (4.1 милиарда долара).

Една от големите неизвестни обаче е устойчивостта на настоящия технологичен бум. След присъединяването на Полша към Европейския съюз през 2004 година страната стана свидетел на масова емиграция към по-развитите държави. Много от полските IT специалисти създадоха свои компании в други страни.

Такъв е примерът на шведската платформа за онлайн разплащания Klarna AB, която е основана от полския емигрант Себастиан Семятковски. Един от създателите на американския софтуерен гигант Snowflake също е поляк - Марин Жиковски.

От години полските IT специалисти са ценен ресурс, търсен от големите международни компании. Но въпреки това заплатите в източноевропейската държава все още са наполовина на тези в съседна Германия, например. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg