Металът, който не е известен, но всички искат да контролират

8652
Металът, който не е известен, но всички искат да контролират

Цените на металите и енергийните суровини паднаха толкова много през последните години, че някои минно-добивни компании, отличаващи се с големи дългове, се предадоха и решиха просто да се откажат от бизнеса.

Има един метал обаче, който не се повлия от всеобщия спад и към който инвеститори и производители във все по-голяма степен насочват вниманието си – той се казва ниобий.

Името на елемента идва от Ниоба, дъщерята на Тантал и Диона в гръцката митология. Той е открит през 1801 година от английския учен Ч. Хачет.

Този метал се добива само на три места в света и цената му на килограм е седем пъти по-висока от тази на медта.

За какво се използва?

Металът се потребява основно в строителството, което заема 45% от потреблението му. В автомобилната индустрия се потребяват други 23%, а 16% отиват за петролния сектор. В корабостроенето се използват 6% от добивите, а по 3% в стомано-добивната индустрия и в индустрията за производство на суперлеки сплави.

През изминалия месец китайската компания China Molybdenum Co. успя да спечели търга за мина за добив на метала в Бразилия, съгласявайки се да плати 1.5 милиарда долара за производствената мощност, или с 50% повече, в сравнение с очакванията на анализаторите. Търгът е преминал при засилен интерес и подадени оферти от 15 от водещите световни суровинно-добивни компании в света.

„Не знаех какво е ниобий, въпреки че съм в сферата на минералната индустрия от 20 години, преди тази възможност да дойде на бюрото ми“, коментира Крейг Бъртън, ръководител на Cradle Resources Ltd. - компания, разработваща 200-милионен проект, свързан с добив на минерала в Танзания.

„Наложи ми се на практика да отворя периодичната таблица, само за да проверя дали съществува подобен елемент. Определено той попада в бутиковото пространство“, коментира още Бъртън.

Освен труден за намиране, ниобият е труден за оценка. Над 80% от световното предлагане идва от една-единствена компания – Cia. От бразилската компания Brasileira de Metalurgia & Mineracao, която дава котировки за редки метали, като бисмут и германий, заявиха, че няма достатъчно ликвидност, за да дават котировки на ниобия.

Средната цена за килограм през изминалата година се изчислява на около 40 долара, според данни на Cradle Resources. За сравнение еквивалентно количество мед на лондонската стокова борса се продава срещу 5.49 долара.

Световното търсене на метала е около 90-100 хиляди метрична тона на година. САЩ и Европа са определили ниобия като „стратегически важен“ при вноса на метали.

„Добивът на ниобий е уникален бизнес“, коментира Калидас Мадхевпеди, ръководител на суровинно-добивната компания CMOC International, международно звено на китайската China Molybdenum. „Обикновено ние купуваме бизнеси от хора, които съжаляват, че ги продават“, допълва още експертът.

В друга голяма сделка Magris Resources Inc., подразделение на Barrick Gold Corp., се съгласи да плати 530 милиона долара за мината Niobec в Канада през 2014 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg