Не, Химимпорт и Софарма не са най-скъпите компании на БФБ

3243
Не, Химимпорт и Софарма не са най-скъпите компании на БФБ

© Pixabay.com

Коя е най-скъпата компания на Българска фондова борса днес?

Не, това не са сините чипове Химимпорт и Софарма, също важи и за ЧЕЗ Разпределение България и Първа инвестиционна банка.

Справка на Profit.bg показва, че днес най-скъпото публично дружество е Чайкафарма Висококачествени лекарства, чиято пазарна капитализация възлиза на 592 млн. лв.

Дотук се стигна, след като от компанията използваха част от реализираната печалба от 2017 г., за да се увеличи капитала. Същото, но с 7.7 млн. лв. (спрямо 7.9 млн. лв. за тази година), бе решено от акционерите на компанията и за печалбата от 2016 г.


Така днес капиталът на Чайкафарма Висококачествени лекарства вече е 72.2 млн. лв. Новите акции се търгуват на борсата от 12 юни, а по данни от вчера капитализацията е 592 млн. лв.

Втората и третата позиция в подреждането за най-скъпи публични дружества са за Софарма и Химимпорт, чиито оценки са съответно 572.89 млн. лв. и 548.79 млн. лв.

Можем ли да очакваме промени в следващите месеци?

Да, размествания винаги са възможни. Припомняме, че през миналата година Първа инвестиционна банка и Софарма размениха позиции като най-скъпи компании на борсата ни десетки пъти.

Днес обаче най-голяма заплаха за новата най-скъпа компания на капиталовия ни пазар идва от Градус.

Можем ли да се пенсионираме по-рано, инвестирайки в SOFIX?Каква част от дохода си трябва да отделяме за инвестиции, ако искаме да кажем сбогом на шефа си?

Компанията проведе двудневен аукцион на 18 и 19 юни, като очакванията са вторичната търговия да стартира в началото на юли месец.

Градус успя да реализира 45 217 420 акции, с което успя да набере свеж ресурс за 81.391 млн. лв. При положение че търговията на борсата стартира от същата цена, капитализацията на дружеството ще е 438.5 млн. лв.

Какво трябва да се случи, за да може Градус да е най-скъпата компания на борсата ни?

Изчисления на Profit.bg сочат, че при цена от 2.43 лв. за брой, или 35% над цената от първичното публично предлагане, това ще е факт. Но това, разбира се, при условие, че акциите на преследвачите не поскъпнат в този период.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg