Нова седмица и нов състав на SOFIX

822
Нова седмица и нов състав на SOFIX

© Pixabay.com

Два пъти в годината (през март и септември) основните индекси на Българска фондова борса търпят промени.

Случвало се е при част от индикаторите промени да не се правят, но ребалансирането при SOFIX, което влиза в сила от днес, е малко по-специално.

Всичко започна преди малко повече от шест месеца. На 10 март тази година Съветът на директорите на БФБ-София обяви решението, че емисиите на Трейс Груп Холд и Индустриален Холдинг България се изваждат от базата на индекса SOFIX, а на тяхно място се добавят тези на Алкомет и Еврохолд България.

Впоследствие се появиха съмнения за евентуална грешка, довела до неотговарящ на изискванията състав на компаниите в индекса, като в случая се има предвид емисията на Еврохолд България.

Малко по-късно експерти от Комисията за финансов надзор влязоха на проверка в Българска фондова борса, за да изяснят механизма за изчисляване на индекса SOFIX.

Целта на експертите от КФН бе да установят истинността и коректността при използваните данни за пресмятането на индекса. Експертите препоръчаха на БФБ-София да измени правилата за определение на индексите, като това се случи след няколко месеца.

Въз основа на новите правила са и последните промени в състава на SOFIX.

Така от днес 12 стари и 3 нови компании ще попълнят базата на изчислението на най-стария борсов индикатор у нас – SOFIX. В него остават: Софарма, Неохим, Централна кооперативна банка, Еврохолд България, Фонд за недвижими имоти България, Първа инвестиционна банка, Монбат, М+С Хидравлик, Стара планина Холд, Адванс Терафонд АДСИЦ, Албена и Химимпорт.

Новите попълнения са: Сирма Груп Холдинг, Доверие Обединен Холдинг и Индустриален Холдинг България. Последната компания се завръща в базата на SOFIX след шестмесечно отсъствие, докато първите две правят своя дебют.

От началото на 2017 г. SOFIX добавя 16.1% към стойността си, като по този показател е един от най-добре представящите се европейски индикатори. Лидери в това отношение са индексите в Полша и Австрия с повишения от 24.7 и 24.41 на сто.

Малко преди старта на днешната сесия две от компаниите в SOFIX регистрират повишения от над 100% от началото на 2017 г. Това са Доверие Обединен Холдинг и Еврохолд България, добавили 117.07 и 107.41 на сто, до нива от 2.49 и 1.34 лв.

Следващите по ръст от началото на годината са Първа инвестиционна банка и Софарма, поскъпнали с респективно 62.39 и 48.01%, до 5.44 и 4.31 лв. за брой, докато Стара планина Холд е с близо 30% повишение, до 8.20 лв. за лот.

Само две от 15-те дружества в SOFIX към момента е търгуват на минус. Това са Неохим и Сирма Груп Холдинг, губещи 8.28 и 4.08 на сто.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg