80% от компаниите в Делойт 500 с по-високи приходи

1475
80% от компаниите в Делойт 500 с по-високи приходи

След две-годишно орязване на корпоративните разходи с цел създаване на по-стегнати и по-ефективни организации в региона, близо 80% от 500-те най-големи компании в Централна Европа постигат по-високи приходи през 2010 година в сравнение с предходната година, когато само 16% успяват да отбележат ръст.

Това е една от основните констатации на петото поредно издание на доклада на Делойт Toп 500 за Централна и Източна Европа . Висшите мениджъри се фокусират върху растежа, финансовото представяне и иновациите като три основни области, които ще допринесат за устойчивото възстановяване в самите компании и в целия регион.

Според Майк Барингтън, главен изпълнителен директор на Делойт Централна Европа, се регистрира растеж, но той все още остава нестабилен. Той отбелязва, че няма голяма разлика между компаниите от страните, чиито икономики показват признаци на възстановяване - като Полша, Чехия и Словакия, или компаниите от Румъния, Унгария и Хърватия, чиито икономики все още се борят за възстановяване.

Всички те се изправят пред еднакви проблеми: потребителите ограничават покупките, фирмите внимателно преценяват разходите, а забавянето на растежа на западните икономики застрашава възможностите за износ „С появилия се нов натиск върху маржовете на компаниите, държавните финанси и световните пазари, днес основният въпрос е дали нарастващите приходи за 2010 г. са истински индикатор, че регионът се е върнал към стабилност, или дали това не е само глътка въздух, преди да влезем в период на следващи сътресения."

В сектор „Производство" е най-голямото увеличение на броя на компаниите, включени в класацията тази година. Не само, че броят на производителите нараства с 15 и достига общо 116, но и средното увеличение на приходите в сектора от 23% за годината е значително по-голямо от промяната в другите индустрии. Иначе, подобно на предишни години, на върха на класацията отново доминират фирми от сектора на енергетиката и енергийните ресурси.

"Най- губещите" индустрии по отношение на броя класирани фирми са: ТМТ (технологии, медии и телекомуникации) (от 43 фирми през 2009 г. до 39 през 2010 г.) и потребителски стоки и транспорт (с намаление от 169 до 157 тази година).

От участвалите български фирми, най-съществена промяна в позициите показва дружеството Аурубис, което с резултатите си от 2010 година успява да се изкачи от 139 до 88 място в класирането.

Класацията

Десетте най-големи компании в ЦИЕ по пазарна капитализация:

1. ČEZ, Чехия

2. PKO, Полша

3. PGE, Полша

4. Pekao, Полша

5. KGHM, Полша

6. PZU, Полша

7. MOL, Унгария

8. PGNiG, Полша

9. Komerční banka, Чехия

10. TPSA, Полша

Десетте най-големи чужди инвеститори в ЦИЕ:

1. Volkswagen

2. E.ON

3. Metro

4. RWE

5. OMV

6. Samsung Electronics

7. Lukoil

8. Tesco

9. Deutsche Telekom

10. Arcelor Mittal

Топ 10 при банките по активи:

1. PKO BP, Полша

2. OTP Bank, Унгария

3. ČSOB, Чехия

4. Česká spořitelna, Чехия

5. Pekao, Полша

6. Komerční banka, Чехия

7. BRE, Полша

8. NLB Group, Словения

9. BCR, Румъния

10. ING, Полша

В топ 50 от България е посочена единствено Unicredit Bulbank, която пада от 42-ро на 44-то място.

При застрахователните компании на първо място (по общи записани премии) е полската PZU, следвана от чешките Česká Pojišťovna и Kooperativa pojišťovna.

В енергийния сектор челната тройка е: полската PKN Orlen, унгарската MOL и украинската Нафтогаз. CEZ е на четвърто място.

При производителите топ 10 изглежда така:

1. Škoda, Чехия

2. Metinvest, Украйна

3. Audi Hungary, Унгария

4. Foxconn CZ, Чехия

5. Fiat Полша

6. Volkswagen Словакия

7. GE Унгария

8. Samsung Electronics Унгария

9. Unipetrol Чехия

10. Samsung Electronics Словкаия

Класацията ТОП 500 за Централна и Източна Европа се изготвя на база консолидирани приходи на компаниите (нетни приходи от всички дейности в рамките на компанията) за финансовата 2010 година. Компаниите са класирани по основна дейност (индустриален сектор) и страна. Допълнително са класирани банки и застрахователни компании, съответно по сума на активите и брутни начислени премии.

Приходите от продажби на дъщерни дружества на големи групи компании и холдинги, които оперират в различни индустриални отрасли, под-отрасли или страни се вземат предвид отделно от консолидиращото дружество, ако същевременно са и достатъчно големи за да бъдат включени в класацията самостоятелно.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас