При последно изчисление на нетна стойност на активите на взаимните фондове, управлявани от финансова група “Капман” стана ясно, че общата им стойност надхвърля границата от 30 мил. лв. Увеличението се дължи както на нарастване стойността на портфейлите на фондовете, така и на увеличаване броя на записванията в тях.

Очакванията на мениджмънта са управляваните от групата активи да растат с по-висок от средния за отрасъла темп и до края на годината да достигнат около 45-50 млн. лв.

Фондовите мениджъри на “Капман Капитал” и “Капман Макс” управляват активно портфейлите им, като те са добре диверсифицирани. Спазват се всички законови изисквания, както и вътрешни процедури и правила относно лимитиране на позициите в определени ценни книжа.

Водещо правило е постигането на оптимално съотношение между риск и доходност при структурирането на портфейлите. При подбора на позиции се акцентира основно на компании с потенциал за растеж по-висок от средния.

“Капман Капитал” е инвестиционно дружество от отворен тип, което започна дейността си на 28 септември 2004 г. Фондът е лидер сред балансираните колективни инвестиционни схеми за изминалите две години. Доходността, реализирана от “Капман Капитал” е както следва: +21.61% за 2005 г., +50.59% за 2006 г. От началото на годината фондът има реализирани +18.23%.

Към днешна дата активите на балансирания фонд възлизат на стойност 10.9 млн. лв. и са разпределени по следния начин: 44.32% са инвестирани в акции на български компании, 19.25% - в корпоративни и облигации, 9.06% в държавни ценни книжа, 2.57% - АДСИЦ, 4.82 % в други инвестиционни дружества или договорни фондове, а средствата на каса представляват 19.97% от общите активи на дружеството.

“Капман Макс” е втората колективна инвестиционна схема от семейството на финансова група “Капман”. Фондът започна дейността си на 5 януари 2006 г. и бързо зае лидерска позиция сред сродните му фондове на българския пазар.

За 2006г. “Капман Макс” реализира рекордните +100.10%. Считано от януари 2007 г., фондът е натрупал за акционерите си 33.17% доходност.

Към 6 юни 2007г., активите на “Капман Макс” възлизат на 19.7 млн. лв. Основната част от портфейла на фонда е с фокус в акции: 66.04%, 6.81% са инвестирани в АДСИЦ, 1.42% в други договори фонда, а парите в брой и техните еквиваленти възлизат на 25.72%.

От скоро финансова група “Капман” съвместно с лизингово дружество “Дженерал Лизинг” АД предлага възможност за финансиране на клиенти, закупили или желаещи да закупят акции/дялове от взаимните фондове, предлагани от групата – инвестиционно дружество “Капман Капитал” и договорен фонд “Капман Макс”.

Продуктът е насочен към всички предприемчиви хора, желаещи да се възползват от атрактивните възможности, които взаимните фондове на групата предлагат, но разполагащи с ограничен ресурс. Подходящ е както за физически, така и за юридически лица. Нивото на лихвения процент е съобразено с типа на фонда, в който ще бъде инвестирана сумата, както и очакваната норма на печалба.

Допълнителното финансиране упражнява така наречения лостов ефект. Инвеститорът получава заемен капитал с цел увеличаване нормата на печалбата.

Максималният срок за погасяване на допълнителното финансиране е до 3 години. Като обезпечение служат единствено притежаваните от клиента ценни книжа (акции/дялове от взаимните фондове на финансова група “Капман”). Максималният размер на допълнителното финансиране е до 50% от текущата пазарна стойност на направената от клиента инвестиция в “Капман Капитал” и/или “Капман Макс”.