Трима акционери на варненската компания Явор АД продадоха дяловите си участия, след като прехвърлянето на акциите бе регистрирано вчера в Централен депозитар. Това съобщават от Българска фондова борса. В резултат на транзакциите досегашният мажоритарен акционер в Явор АД Интерком груп ООД увеличи участието си в компанията на 90.12%.

Юридическите и физически лица, които продадоха участията си в Явор АД са варненската Сиона ЕООД, Христо Христов и Борислав Ангелов. В две сделки Сиона ЕООД е прехвърлила чрез свързани лица 7 815 акции, или 6.94% от капитала на компанията, както и други 14 232 свои акции (12.47%).

От своя страна Христо Христов е прехвърлил 8 650 свои акции, равняващи се на 7.69% от капитала на варненската публична компания. В две транзакции, чрез свързани лица и свои акции, Борислав Ангелов е прехвърлил общо 22 047 ценни книжа (19.64%).

На 27 декември в ЦД е регистрирана и друга сделка, при която Интерком груп ООД е прехвърлило 11 хил. акции (9.77%) чрез свързани лица. Справка в Апис показва, че мажоритарният собственик на Интерком груп ООД с 90% участие е Павлин Николов, който влиза и в управлението на Явор АД.

Според данните от БФБ големи пакети по позицията на Явор АД са прехвърлени на 20 декември при 133 лв. за акция.

Сиона ЕООД е еднолична собственост на Булекс-Консулт ЕООД, притежание на Борислав Найденов. Борислав Найденов също влиза в управлението на Явор АД, показва базата данни на АПИС.