Акционерите на Астра Инвестмънт решиха на провелото се на 15 ноември извънредно ОСА за прекратяване на дружеството. Това се вижда в протокола от ИОСА.

Общото събрание взе решение още за: одобряване на план за уреждане на отношенията с клиенти, прекратяване на договорите с тях, прехвърляне на клиентските активи към депозитарна институция или ИП.

ОСА на Астра Инвестмънт упълномощи и възложи на представляващите дружеството да извършат всички правни и фактически действия, във връзка с прекратяването на компанията.

Съответно е взето и решение за откриване на производство по ликвидацията на Астра Инвестмънт, считано от датата на решението на КФН за отнемане на лиценза за ИП. Срокът за ликвидиране на компанията е 12 месеца, считано от датата на оповестяване решението на надзорния орган.

Това е единадесетия досега посредник, който се отказва от дейността си през последните две години. Преди него КФН отне лицензите на ИП КД Секюритис, ИП ДЗИ - Инвест, ИП Бора Инвест, ИП ВИП-7, ИП Лидер Инвест България, ФБК София Инвест Брокеридж, ИП Булфин Инвест, ИП СИИ Секюритиз, ИП Рок Ридж Инвестмънт. С лиценза си вчера се разделиха и от ИП Капитал Финанс.

"В сектора очаквам консолидация и дори връщане на лицензи от страна на по-малки инвестиционни посредници (ИП) и управляващи дружества (УД), които трудно ще се справят с влиянието на световната финансова криза. По-устойчиви на финансови сътресения ще са по-големите УД-та и ИП-та, които, благодарение на широкия спектър от предлагани услуги, качествено обслужване и иновативни продукти, ще преразпределят пазарния дял на по-малките участници". Това заяви Ангел Рабаджийски, изп. директор на Карол, в свой материал за развитието на капиталовия пазар през 2010 г., част от прогнозната поредица "България 2010", които Profit.bg публикува през декември 2009 година.

Очаква се готвените промени в тарифите на събираните от КФН такси да дадат нов тласък на процеса по доброволно връщане на лицензи от инвестиционни посредници и управляващи дружества у нас, което да доведе до окрупняване бизнеса.

Да припомним, че към днешна дата близо 80 дружества разполагат с издаден от КФН лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник.