Астра Инвестмънт излиза от бизнеса

1625
Астра Инвестмънт излиза от бизнеса

Акционерите на Астра Инвестмънт решиха на провелото се на 15 ноември извънредно ОСА за прекратяване на дружеството. Това се вижда в протокола от ИОСА.

Общото събрание взе решение още за: одобряване на план за уреждане на отношенията с клиенти, прекратяване на договорите с тях, прехвърляне на клиентските активи към депозитарна институция или ИП.

ОСА на Астра Инвестмънт упълномощи и възложи на представляващите дружеството да извършат всички правни и фактически действия, във връзка с прекратяването на компанията.

Съответно е взето и решение за откриване на производство по ликвидацията на Астра Инвестмънт, считано от датата на решението на КФН за отнемане на лиценза за ИП. Срокът за ликвидиране на компанията е 12 месеца, считано от датата на оповестяване решението на надзорния орган.

Това е единадесетия досега посредник, който се отказва от дейността си през последните две години. Преди него КФН отне лицензите на ИП КД Секюритис, ИП ДЗИ - Инвест, ИП Бора Инвест, ИП ВИП-7, ИП Лидер Инвест България, ФБК София Инвест Брокеридж, ИП Булфин Инвест, ИП СИИ Секюритиз, ИП Рок Ридж Инвестмънт. С лиценза си вчера се разделиха и от ИП Капитал Финанс.

"В сектора очаквам консолидация и дори връщане на лицензи от страна на по-малки инвестиционни посредници (ИП) и управляващи дружества (УД), които трудно ще се справят с влиянието на световната финансова криза. По-устойчиви на финансови сътресения ще са по-големите УД-та и ИП-та, които, благодарение на широкия спектър от предлагани услуги, качествено обслужване и иновативни продукти, ще преразпределят пазарния дял на по-малките участници". Това заяви Ангел Рабаджийски, изп. директор на Карол, в свой материал за развитието на капиталовия пазар през 2010 г., част от прогнозната поредица "България 2010", които Profit.bg публикува през декември 2009 година.

Очаква се готвените промени в тарифите на събираните от КФН такси да дадат нов тласък на процеса по доброволно връщане на лицензи от инвестиционни посредници и управляващи дружества у нас, което да доведе до окрупняване бизнеса.

Да припомним, че към днешна дата близо 80 дружества разполагат с издаден от КФН лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg