Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), съвместно с Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), организират курсове за подготовка на кандидати, желаещи да се явят на изпити за брокери и инвестиционни консултанти. Обучението стартира на 24 юни тази година под мотото „Бизнесът в услуга на бизнеса" и е плод на съвместните усилия и на двете професионални организации.

На практика това е първото обучение, което бизнеса организира. Идеята се заражда поради необходимостта от качествено обучение и подготовка на бъдещите кадри в областта на инвестициите. Именно тук е и акцентът, както и предимството на курсовете, които двете съсловни организации стартират.

Една от основните цели е бъдещите брокери и инвестиционни консултанти да са не само теоретично, но и практически подготвени за всички аспекти на работата си, така че със своята компетентност и умения да отговорят адекватно на пазарните изисквания, както и с професионализма си да подпомогнат нелеката задача по възвръщане доверието на инвеститорите към капиталовия пазар.

В конспектите, по които кандидатите ще се готвят тази година има нанесени съществени промени, като обхванатият материал е сведен максимално близо до нуждите на практиката. Учебният материал, който се покрива е подбран така, че да представя концептуално свързано всички включени теми и не на последно място е съобразен с практическите изисквания на бизнеса. БАЛИП и БАУД участваха активно в процеса по формулиране на изискванията за придобиване на правоспособност за брокер и инвестиционен консултант.

Предвидено е кандидатите, успешно издържали изпита за брокер пред изпитната комисия, определена от КФН, да се запишат за практическо обучение за работа с Xetra©, RTS и правилата за търговия, организирано от „Българска фондова борса - София" АД.

Цените на обучението са в размер на 400 лв. за курсовете за инвестиционни консултанти (64 часа по 45 минути) и 300 лв. за курсовете за брокери (40 часа по 45 минути). Провеждането им е възложено на висококвалифицирани професионалисти в областта на финансите и икономиката, които преподават в университети, висши училища и Българската Си Еф Ей Асоциация.

Всички лектори имат богат и разнообразен практически опит в областта на търговията с финансови инструменти, управление на портфейли, анализ и оценка на финансови инструменти, корпоративни финанси и др., работили са и работят за дружества - професионални участници на капиталовия пазар или институции, съставляващи елементи от неговата инфраструктура. Част от лекторите са придобили правоспособност на сертифицирани финансови аналитици (CFA), както и финансов риск мениджмънт (FRM).

Разрешението за провеждане на обучение и активно участие в организирането и провеждането на изпита за придобиване на право за упражняване на дейност като инвестиционен консултант и брокер бе получено от БАЛИП още през декември 2008 г., но дълго време проекта не успя да бъде реализиран.

„Това не е единствената инициатива, която асоциацията предприема", коментира Любомир Бояджиев, председател на БАЛИП. „Работим активно и в други приоритетни области като „Нормативна база", „Развитие на пазарите" , „Българска фондова борса, Централен депозитар и нови технологии", както и „Връзки с обществеността". Надяваме се това да стане първото от поредица обучения, целящи да подпомогнат работата на бизнеса, като дадат добра подготовка на неговите бъдещите кадри."