Инвеститорите могат да бъдат спокойни. Информацията ще продължи да се разпространява по досегашния начин, сочи изявление от Българска фондова борса.

Двете институции отчитат, че регулираният пазар не може да остане без информация за публичните дружества и емитентите, въпреки неизпълнението от тяхна страна на законовите ангажименти.

Поради това докато ефективно започне да се разпространява информация на обществеността чрез медии и информационни агенции, БФБ-София ще продължи да я публикува по досегашния начин, се посочва още в съобщението.

По-рано днес от борсата съобщиха, че прекратяват публикацията на ежедневна информация от дружествата, с изключение на покана за общи събрания и протокола от тях.

Остатъкът от информацията може да стане публичен, само ако изрично бъде обявено от емитента.

В изказването си двете страни (БФБ-София и КФН) обявиха, че новите разпоредби бяха многократно дискутирани със заинтересованите страни.

Едно от основните нови нормативни изисквания е публичните дружества и емитентите самостоятелно или чрез трето лице–посредник да подпишат договори с медии и информационни агенции за разкриване на регулираната информация

Досега функционира съвместна електронна система между БФБ и КФН за разкриване на информация, но с оглед на новите законови изисквания и двете институции са предприели действия за промяна на начина за разкриване на регулираната информация, като в максимална степен осигурят на инвеститорите достъп до регулирана информация.

Към момента КФН създаде и ще пусне в най-скоро време нова единна система за предоставяне на информация по електронен път. От своя страна БФБ ще стане посредник за разкриване на регулираната информация на обществеността чрез новата си система EXTRI News.

Пред Profit.bg от КФН не коментираха разминаването на действията между БФБ и надзора. Оттам увериха, че по информационната секция на сайта се работи и ще се пусне в действие в най-скоро време.