Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде утре, 9 юни, на посещение в Румъния, където заедно с колегата си Емил Бок ще открие завод на български инвеститори, съобщава правителствената информационна служба.

„Монбат Рисайклинг" - Румъния, е инвестиция за 13 млн. евро на „Монбат" АД, част от групата на един от най-големите производители на масла и акумулатори в Източна Европа „Приста Ойл Груп".

Заводът за рециклиране на батерии е първата инвестиция на страната ни в Румъния, обяви наскоро премиерът. При изграждането му са използвани най-новите технологии в областта на рециклирането, като част от оборудването е изработено в България от водещи производители.

Заводът е „зелен тип" инвестиция на дружеството и отговаря на всички екологични изисквания в ЕС.

Капацитетът на инсталацията за раздробяване на отпадни батерии е 40 000 т годишно, а на металургичния участък - 22 000 т олово, което след това се използва в заводите за производство на акумулаторни батерии на „Монбат".

След церемонията двамата правителствени ръководители ще проведат работен обяд, на който ще обсъдят актуални теми от взаимен интерес.

При посещението си в Румъния министър-председателят Бойко Борисов ще бъде придружаван от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и заместник-министъра на външните работи Димитър Цанчев.