Българска телекомуникационна компания АД-София свиква извънредно Общо събрание на акционерите на 27 юли 2007 г., на което ще се гласува за вземането на кредити в размер до 585 млн. евро, съобщава БФБ.

Акционерите ще решат за рефинансиране на задълженията на дружеството по Договора за кредитна линия в размер до 350 милиона евро, сключен на 17 януари 2006 г. между дружеството като заемополучател и група финансови институции като заемодатели, представлявани от Citibank International Pic, United Kingdom в качеството й на агент и осигуряване на допълнително финансиране на дружеството.

Общото събрание ще гласува дали да даде съгласието си и да упълномощи изпълнителния директор на дружеството, както и всяко друго лице, изрично упълномощено от управителния съвет, да извърши всички необходими действия от името и за сметка на дружеството за сключване на договор от негова страна и привличането му като заемополучател по договор за кредитни линии.

Съгласно условията на Новия договор за кредит, дружеството: (а) ще вземе назаем до 400 000 000 евро, (б) ще може да вземе назаем синдикирана кредитна линия за придобивания и капиталови разходи в размер до 125 000 000 евро, (в) ще може да вземе назаем до 60 000 000 евро. и (г) ще плаща лихва.

Предназначението на кредитните линии по-горе е да осигурят достъп до допълнително финансиране на капиталовите и оперативните разходи на дружеството.

Пазарна оценка на предлаганата сделка е 585 млн. евро главница по дълга, плюс разходи и лихви. Предоставяне на обезпечения по Новия договор за кредит на обща стойност 879 232 638 евро.

Последната дата за сключване на сделки с акции на дружеството на борсата, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в ОСА е 11 юли 2007 г.

ОСА също ще освободи Антон Николаев Андонов и Анна Миланова Ризова-Клег от длъжност като членове на надзорния съвет. За членове на надзорния съвет са предложени Пиер Франсоа Жорж Мелингер, Росен Борисов Хаджиев, Левон Карекин Хампарцумян и г-н Венислав Александров Йотов.

Решението на общото събрание по тази точка е под условие, че NEF Telecom Bulgaria OOD, дружество, контролирано от AIG Capital Partners, Inc., USA придобие от (Viva Ventures Holding GmbH, Austria не по-малко от 65% от акциите от капитала на дружеството.

До момента днес по позицията са изтъргувани 169 081 лота на средна цена 11.64 лв.