Булгартабак отчита понижение в консолидиранат си печалба от 27.4% за полугодието

469
Булгартабак отчита понижение в консолидиранат си печалба от 27.4% за полугодието

Консолидираната печалба на Булгартабак Холдинг се е понижила с 27.4% за първото полугодие на годината до 3.51 млн. лева, в сравнение с реализираната година по-рано печалба в размер на 4.84 млн. лева.

Спадът в печалбата става реалност, на фона на повишението в приходите на тютюневия холдинг с 9.5% до ниво от 171.05 млн. лева от 156.26 млн. лева през предходната година.

Повишението им се предопределя основно от ръста в продажбите на продукция и стоки, като последните се повишават от 2.46 млн. лева на 9.76 млн. лева.

Значително се повишават обаче и разходите на дружеството до 162.97 млн. лева от 146.57 млн. лева за сравнимия период на миналата година.

Тук значителни ръстове са регистрирани при разходите за външни услуги повишили се с близо 3 млн. лева, както и при балансовата стойност на продадени активи с близо 13 млн. лева.

Значително натежават върху разходите и тези по перото отрицателни разлики от операции с финансови активи и инструменти възлезли на 4.87 млн. лева, на фона на липсата на такива през първото полугодие на миналата година.

На проведеното на 28 юни общо събрание на акционерите на Булгартабак холдинг АД-София бе взето решение за разпределяне на брутен дивидент на една акция от 2.63 лв. (2.446 нетен) или общо 19.375 млн. лв..

От печалбата за миналата година в размер на 43.064 млн. лв. за фонд Резервен се заделят 10%, съгласно чл. 246, ал. 2, т. 1 от Търговския Закон.

От остатъка от печалбата да се отчислят тантиеми за членовете на контролните и управителните органи на дружеството в размер на 25% от полученото през годината възнаграждение, се реши още на събранието.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...