БВП на България без изменение през Q3 на тримесечна база

1608
БВП на България без изменение през Q3 на тримесечна база

БВП на България нараства през третото тримесечие на 2011 г. с 1.3% спрямо същото тримесечие на предходната година, но запазва равнището си спрямо второто тримесечие на 2011 година, сочат експресните данни на НСИ. Официалните тримесечни резултати за БВП за третото тримесечие на 2011 г. ще бъдат публикувани на 6 декември 2011 година.

Според експресните оценки за третото тримесечие на 2011 г. БВП в номинално изражение достига до 21.17 млрд. лева. Реализираната добавена стойност през наблюдавания отчетен период е 18.15 млрд. лева, като най-голям дял в общата добавена стойност се формира от сектора на услугите (57.6%), следван от индустриалния сектор (31.3%). Аграрният сектор определя 11.1% от общата добавена стойност в икономиката.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП - от 67.5%, заема крайното потребление, което в стойностно изражение възлиза на 14.29 млрд. лева. През третото тримесечие на 2011 г. бруто капиталообразуването е 4.44 млрд. лв. и има относителен дял от 21.0% в БВП. Външнотърговското салдо е положително.

БВП запазва равнището си непроменено през третото тримесечие на 2011 г. спрямо второто тримесечие на тази година.

През третото тримесечие на 2011 г. спрямо второто тримесечие на 2011 г. брутната добавена стойност в икономиката нараства с 1.0%. Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през третото тримесечие на 2011 г. крайното потребление бележи ръст с 0.4%. Бруто капиталообразуването в основен капитал бележи спад с 13.7%.

Износът на стоки и услуги през третото тримесечие се увеличава с 1.4% спрямо предходното тримесечие. През същия период вносът на стоки и услуги намалява с 3.3% спрямо предходното тримесечие.

През третото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност нараства с 2.5%, като увеличението й се определя основно от регистрираните ръстове в индустриалния сектор и сектора на услугите съответно с 4.1 и 1.9%. Аграрният сектор има отрицателен принос в добавената стойност и отчита намаление с 0.1% през разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване основен принос за регистрирания положителен икономически растеж има вносът на стоки и услуги, който се увеличава с 3.4%. Износът на стоки и услуги нараства с 1.7% спрямо съответното тримесечие на предходната година. Крайното потребление отчита ръст от 1.7%, а бруто капиталообразуването в основен капитал отчита спад спрямо съответното тримесечие на предходната година с 3.1%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

философ
# 0
11:11 | 15 November 2011
Браво Дянков!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg