Чугунолеене поскъпна с 11.76% за седмица, акциите на Емка загубиха най-много от BG40

751
Чугунолеене поскъпна с 11.76% за седмица, акциите на Емка загубиха най-много от BG40

Чугунолеене поскъпна с 11.76% за седмица, акциите на Емка загубиха най-много от BG40

Отегчението на Българска фондова борса се запази и през тези пет дена, подобно на очакванията на тримата пазарни участници, анкетирани от Profit.bg в началото на седмицата.

За това свидетелстваха скромните обороти и движението на индексите в тесни граници, без особени изменения и в двете посоки.

Въпреки слабата активност на БФБ, през изминалите сесии не липсваха интересни за пазара корпоративни събития.

Във вторник от Спарки АД предложиха на инвеститорите 300 хил. акции, или 10% от капитала на компанията, на цени между 45.70 – 55.50 лв. за брой. Инвеститорите записаха едва 25 316 акции на цена от 45.70 лв. за акция, или 8.44% от общото предложено количество.

Акциите на компанията бяха въведени за търговия още в четвъртък. Оттогава насам се изтъргуваха едва 25 лота срещу средните 60.44 лв. за акция. Днес не се сключиха сделки по позицията.

Също във вторник за търговия бяха въведени и акциите от увеличенията на ЦКБ, Индустриален холдинг България и на Холдинг Варна А.

В сряда стартира и вторичната търговия с книжата на Билборд, които приключиха седмицата с понижение от 1.48% на средните 8.66 лв. Акциите на компанията поскъпнаха със 17.3% по време на първата си търговска сесия, спрямо цената им на пласиране в IPO-то от 7.3 лв.

На БФБ същият ден излязоха Експат имоти АДСИЦ и новите фондове на БенчМарк Асет Мениджмънт: БенчМарк Фонд – 4 Енергетика и БенчМарк Фонд – 5 Централна Източна Европа.

Не бива да пропускаме и превхвърлянията при Катекс, успешното търгово предложение на ЦКБ към миноритарните акционери на скопската Силекс банка, както и продажбата на близо 50% от БАКБ на Allied Irish Banks и др.

Днес SOFIX приключи деня при нулево изменение в стойността си от 1413.24 пункта. На седмична база индексът губи 0.6% от стойността си.

За BG40 седмицата приключи на 405.38 пункта, или 0.7% под вчерашното си ниво. Спрямо миналия петък стойността на индекса се е изменила с минус 0.15%.

Днес BG REIT загуби 0.15%, снижавайки се на 101.43 пункта, което е с близо 1% под стойността му от 15 февруари. За последните пет дена BG TR30 загуби 0.41%, след като днес той приключи деня на 923.47 пункта.

В рамките на BG40 повишения на седмична база регистрираха акциите на 15 от дружествата там, при 22 за миналия петък.

Най-успешно представилите се акции са на Чугунолеене, които поскъпнаха на седмична база с 11.76%, до 27.94 лв. Дружеството от Ихтиман бе последвано от книжата на Българска холдингова компания, чието поскъпване при тях продължава вече пета седмица. Спрямо 15 февруари пазарната капитализация на холдинга нарасна с 8.45%, или 6.03 лв. средно за лот.

Покачване отчетоха и акциите на Топливо, които поскъпнаха за седмица с 3.33% на средните 22 лв.

Най-сериозно понижение маркираха книжата на Емка. За последните пет дена те загубиха 5.51% от стойността си до 12 лв. средно за акция. Втори отзад напред застанаха акциите на Албена инвест холдинг, които се обезцениха за разглеждания период с 4.99% на средните 17.53 лв. за брой.

Нека припомним, че следващата седмица изтича крайният срок за публикуване на консолидираните отчети на компаниите.


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg