Държавата, в лицето на Министерството на финансите (МФ), вече ще притежава контролния пакет акции от капитала на БФБ-София, като предстои да увеличи дела си от сегашните близо 44% на малко над 50.0%. За това гласуваха акционерите на борсовия оператор на провелото се по-рано днес извънредно ОСА.

Финансовото ведомство получи единствено правото да участва в увеличението на капитала на БФБ със 715 хил. лв. до 6.58 млн. лв., като преди това акционерите на оператора се отказаха от възможността да придобият част от новите акции, съответстващ на дела им в капитала преди това.

Всички акции от увеличението ще бъдат записани от МФ срещу парична вноска, при емисионна цена за лот от 1.00 лв. Оттук насетне ведомството ще трябва да внесе пълната емисионна стойност на записаните акции от увеличението на капитала, или 715 хил. лв., по набирателната сметка на борсата до 30 дни, считано от днес.

Решението за придобиване на публичен статут от БФБ-София, като следваща стъпка по изпълнение на Стратегията за развитие на борсата до 2012 г., бе подкрепено почти единодушно от присъствалите на общото събрание акционери.

„Имаме амбицията, решението за публичността (внесена документация и становище от КФН- бел. ред.) да е факт до края на годината", заяви Васил Големански, зам. председател на СД на борсата, по време на брифинга за журналисти, даден в края на ОСА-то.

„Близо 90% от представените на общото събрание акции гласуваха в подкрепа на предложените от Съвета на директорите 5 точки и най-вече за основната от тях - за пристъпване към публичен статут, като част от изпълнението на стратегията, която набелязахме", обяви Асен Ягодин, председател на СД на БФБ.

Логиката държавата да придобие при облекчени условия контролния пакет акции в БФБ е ангажиментът на МФ към намирането на подходящ стратегически инвеститор. Идеята е да бъде намерен оператор с добра репутация и ноу хау.

Събранието протече при кворум 66.7% . Според члена на СД - Любомир Бояджиев, подобно добро представяне не е имало от години.

По първите точки от дневния ред, против бяха 11% от представените акции на събранието.