Дъщерното дружество на Софарма Бриз ООД със седалище в Латвия сключи договор за придобиване на Белоруската верига аптеки ЗАО Интерфарм, като към 27 януари 2011 година приключи първият етап от процедурата (придобиване на 44%), съобщиха от Софарма АД.

ЗАО Интерфарм е на осмо място по продажби в сектора търговия на дребно с фармацевтични продукти и разполага с 19 аптеки на територията на Беларус. Във веригата работят 87 професионалисти, а оборотът й възлиза на около 3.7 млн. евро за 2010 година.

„След като през 2009 г. Софарма АД придоби над 51% от Бриз ООД не закъсняха изключителните резултати следствие на синергията между двете компании. Още през първото тримесечие на 2010 г. латвийското дружество показа забележителен ръст на продажбите, като за цялата 2010 г. той достигна близо 9.5% спрямо 2009 година", се казва в съобщението на Софарма АД. „За една година съвместна работа Бриз ООД успя да направи две крачки напред и от 10 място сред дистрибуторите в Латвия през 2009 г. стигна до 8 място в същата класация за миналата година".

Дружеството има 14% пазарен дял от общата търговия на едро с лекарствени средства в Латвия. През изминалата година то получи и потвръждение от ЕМЕА за регистрацията в европейската система за фармацевтичен надзор, което позволи на Бриз ООД да сключи договори, приети от Агенциите по лекарствата на балтийските страни за сервизното обслужване на много европейски фирми.

В корпоративното съобщение се казва, че компанията е започнала работа и по редица проекти за разширяване на своята дейност, като най-значимият от тях - навлизането на скандинавските пазари - е в напреднала фаза и резултати от тази дейност може да се очакват още през 2011 година.

Бриз ООД работи усилено и по темата вертикална интеграция и участие в пазара с лекарствени средства на дребно, като през 2010 година осъществи редица преговори за закупуването на вериги от аптеки. Финализирането на някои от тях се очаква през първата половина на 2011 година.

Акциите на Софарма АД поевтиняха на борсата днес с 0.25%, до 3.90 лв. за лот. Общият изтъргуван обем доближи 20 хил. книжа.