Dell ще придобие публичната IT компания EMC, която е с пазарна капитализация от 50 млрд. долара, за около 67 млрд. долара в едно от най-големите сливания в историята на технологичния сектор, информира Bloomberg.

Dell планира да плати по 24.05 долара на акция в брой, както и допълнителни 9 долара на акция в специални акции, чиято цена ще следи стойността на част от дела на EMC във VMware Inc.

Така Dell ще плати общо 33.15 долара на акция, което е с 28% над цената на затваряне на акциите на EMC на 7 октомври, преди да се появи информация за евентуална сделка.

Новината за евентуална сделка излезе за първи път миналата седмица. Това, освен че е най-голямото технологично сливане в история, е и два пъти по-голямо от предишното най-голямо, което бе сделката между Compaq и HP, оценявана на 33.4 млрд. долара.

Сделката ще бъде финансирана чрез комбинация от дялове от Майкъл Дел, MSD Partners, Silver Lake и държавния инвестиционен фонд на Сингапур Temasek Holdings, както и чрез емитирането на специалните акции, нов дълг и кеша на Dell.

VMware ще остане независима компания, която ще се търгува на борсата. Цената на акциите на VMware остана без промяна на ниво от 78.65 долара за брой.