Десет факта за инвестиционните фондове, които трябва да знаем

1943
Десет факта за инвестиционните фондове, които трябва да знаем

В края на 2015 г. активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, възлизат на 2.216 млрд. лв. Техният размер се увеличава с 258.3 млн. лв. спрямо година по-рано и с 3.5 млн. лв. спрямо предходното тримесечие.

Ето няколко факта, които всеки трябва да знае, в случай че реши да инвестира във фонд.

1. Активите на местните инвестиционни фондове, по последни данни от БНБ, достигат 794.4 млн. лв.

2. С най-голям дял са фондовете, инвестиращи в облигации – 44.5% от общите активи, следвани от фондовете, влагащи пари предимно в акции – 35.8 на сто. Баландираните фондове са с дял от 19.5 на сто.

3. Въпреки ниските лихви по депозитите, 27.8 на сто от активите на местните фондове са насочени именно към тях. По-голям е единствено делът на акциите – 32.1 на сто, докато ценните книжа, различни от акции съставляват 26.9 на сто от активите.

4. Близо 60% от активите на местните фондове са български лева, а 32.5 на сто – в евро.

5. Над 67% от активите са насочени към България, 25.2 на сто са в страни от ЕС, а 3.4 на сто – в САЩ. С малък дял са активите в други балкански страни и руски републики.

6. Застрахователните компании и пенсионните фондове са основни вложители в чуждестранните инвестиционни схеми, предлагани у нас. Техният дял надвърля 80%.

Четете още: Къде инвестира парите ни най-голямата пенсионна компания у нас

7. Домакинствата са вложили 593.8 млн. лв. във местните и чуждестранни фондове. Рекордните 736 млн. лв. бяха отчетени през юни 2015 г.

8. Днес на всеки 74.78 лв. в депозит се пада 1 лев, вложен във фонд. Съотношението бе 57.72 в средата на миналата година.

9. В местни фондове по последни данни домакинствата са инвестирали рекордните 234.9 млн. лв., а в чуждите – 358.9 млн. лв.

10. Доходността на местните колективни инвестиционни схеми може да се следи на сайта на БАУД.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа или дялове от взаимни фондове.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...