Десетки български и чужди инвеститори са извършили оглед на обособената част на "Кремиковци", за която в понеделник отново започва процедура за продажбата й.

Това съобщи БТА, позовавайки се на информация на синдика на металургичния комбинат Цветан Банков. Според Банков огледите на активите са извършвани от добре подготвени специалисти, което е индикация за реалния интерес на инвеститорите.

Обособената част обхваща предзаводската и производствената площадки на металургичния комбинат заедно с активите, които са свързани с производствената дейност на дружеството, намиращи се на територията им.

Тя ще се продава чрез търг с тайно наддаване, който ще се състои в административна сграда на комбината в понеделник. Началната цена на обособената част е 395 млн. лв. Разликата от предходната продажба е, че в сега предлаганата обособена част са включени повече терени и сгради от предзаводската площадка, а са изключени част от активите - предимно транспортни средства.

Първият търг за "Кремиковци" се проведе на 13 септември миналата година. Тогава оценката на обособената част беше 565 млн. лв. Кандидати обаче не се явиха и на явния търг, който беше насрочен за 5 ноември 2010 г., цената падна до 80% от първоначалната стойност.

За участие в наддаването в понеделник за обособената част на "Кремиковци" се внася задатък десет процента от оценката или 39.5 млн. лв. Парите се внасят в Българската банка за развитие.

За да бъдат допуснати до участие в продажбата, кандидатите трябва да представят на синдика документ, удостоверяващ внасянето на задатъка, документ за самоличност, удостоверение за актуално състояние.

Предложенията за цена се подават заедно с квитанцията за внесен задатък в запечатан плик в канцеларията на синдика в деня на продажбата от 12.00 до 13.00 часа. За купувач на обособената част ще бъде обявен този кандидат, който е предложил най-висока цена.

"Кремиковци" беше обявен в ликвидация в края на май 2010 г., а дълговете му към кредиторите са над 2 млрд. лв.