Deutsche Börse укрепи своите позиции в борбата за доминиране на европейския пазар на търговия с ценни книжа с обявяването на старта на нова паневропейска платформа, която ще позволи на инвеститорите да търгуват със сини чипове в целия регион, съобщава Finacial Times.

За пръв път базирана в Европа борса развива планове за подобна търговия на едно място с централизиран клиринг. Новата платформа, която ще бъде наречена Xetra International Market, ще използва клиринговото поделение на Deutsche Börse във Франкфурт Eurex Clearing.

Това дава предимство на германската фондова борса за изграждането на първата паневропейска клиринг и сетълмент инфраструктура.

Решението беше взето на фона на усилваща се конкуренция в търговията с акции между борсите, включително London Stock Exchange и NYSE Euronext, и няколко нови, алтернативни борси като TChi-X, Turquoise и BATS Europe.

Проектът на германската борса, който ще бъде реализиран през четвъртото тримесечие на 2009 г., може да я направи пряк конкурент на лондонската LSE.

Стъпката цели и да намали атрактивността на новите платформи, т. нар. многостранни системи за търговия, които вече предлагат паневропейска търговия и заедно успяха да завоюват 20% от пазара.

Райнер Рийс, миниджър директор на Börse, смята, че новата платформа ще бъде "добре позиционирана" благодарение на възможността да използва цялостната клиринг и сетълмънт инфраструктура на германската борса, с каквато голяма част от новите играчи на пазара на ценни книжа не могат да се похвалят.

NYSE Euronext, основният конкурент на Börse в континентална Европа, вече предлага предлага в подразделенията си търговия с акции на френски, белгийски, холандски и португалски компании. През миналия месец тя стартира свой собствен MTF-пазар (NYSE Arca Europe), който търгува с акции от Австрия, Дания, Финландия, Германия, Италия, Норвегия, Испания, Швеция, Швейцария, Ирландия и Великобритания.