Проспектът за публичното предлагане на до 3.45 млн. обикновени акции от капитала на Девин АД беше одобрен вчера, 3 юли 2007 г., от Комисията за финансов надзор.

Девин АД ще увеличи капитала си чрез издаване на до 3 млн. нови обикновени безналични акции. По решение на мажоритарния собственик на Девин АД („Девин Бетайлигунгс ГМБХ”) по време на публичното предлагане могат да бъдат разпределени до 450 хил. броя съществуващи акции, които са негова собственост.

Акциите са с номинална стойност от 1 лев, а емисионната им стойност ще бъде определена с решение на Съвета на директорите на дружеството на база на цените за предлаганите акции, подадени в заявките на инвеститорите.

Мениджъри на емисията са Елана Трейдинг АД (водещ мениджър) и Райфайзенбанк (България) ЕАД (Ко-мениджър), които ще осъществят публичното предлагане, използвайки метода „бук-билдинг" (book-building), съобщи за Профит.бг изпълнителният директор на Девин, Цветан Лъжански.

Очаква се публичното предлагане да се осъществи преди края на месец юли 2007, а при успешно публично предлагане акциите да бъдат регистрирани за търговия на Българска Фондова Борса – София след средата на месец август.

Девин е пазарен лидер с над 30% пазарен дял в продажбата на бутилирана вода, като същевременно е единствената компания измежду сериозните играчи на този пазар, която предлага едновременно минерална и изворна вода.

Продажбите на Девин на неконсолидирана база бележат значителен ръст през последните три години, като този тренд се запазва и през 2007 г. Само през 2005 г. приходите от продажби са нараснали с 40%, или от 15 до 21 млн. лв., в сравнение с предходната година. С още 43% се увеличават приходите от продажби през 2006 г., надвишавайки 30 млн. лв.

На междинна база към първите тримесечия на съответните години, които са традиционно най-слаби в продажбите на безалкохолни напитки, се наблюдава дори по-сериозно увеличение, особено през 2007 г., когато приходите от продажби са се вдигнали със 112% до 11 млн. лв.

Набраният чрез публичното предлагане капитал ще се инвестира в изпълнение на стратегията на Девин за постигане на по-голям пазарен дял в страната, както и за навлизане и постигане на голям пазарен дял на външни пазари от региона на Югоизточна Европа.

От началото на 2006 г. компанията „ Девин” е придобита от инвестиционния фонд Soravia Equity, собственост на австрийската компания Soravia Group. Soravia Group е с основен бизнес фокус в областта на недвижимите имоти и инвестициите.