Enel обяви финансови резултати за първата половина на 2010 година.

Приходите на компанията възлизат на 34.802 млрд. евро, което е ръст от 22.3%

Брутната оперативна печалба е на стойност 8.878 млрд. евро - увеличение с 11.8%.

Финансовите задължения възлизат на 53.894 млрд. евро (ръст от 5.9%), или на 51.494 млрд. евро, след като се изключат валутните разлики, свързани със средносрочните задължения, изразени в чуждестранна валута.

Фулвио Конти, главен изпълнителен директор и генерален мениджър на Enel, заяви: „През този период Enel продължи да отчита стабилни оперативни резултати, затвърждавайки позицията ни на световен лидер в енергийния сектор. Продължаващото добро представяне, наред с приключването на процеса на интегриране на наскоро придобитите дейности, прилагането на програми за ефективност и оптимизирането на инвестициите, ни дават увереност да прогнозираме, че брутната оперативна печалба за цялата 2010 г. ще надхвърли предвидената по-рано през годината."

Нетната електроенергия, произведена от групата Enel през първото полугодие на 2010 г., възлиза на 140.9 TWh (ръст от 15.1% спрямо първите шест месеца на миналата година, когато са били произведени 122.4 TWh).

Централите на групата Enel в Италия са произвели 40.9 TWh (спад от 1,4 TWh в сравнение с първото полугодие на 2009 г.).

Нетната електроенергия, произведена от групата извън Италия през този период, възлиза на 100 TWh, с 19.9 TWh повече (ръст от 24,8%) в сравнение с първото полугодие на 2009 г. Увеличението е благодарение главно на по-големия принос на Endesa (ръст от 14,6 TWh), на увеличеното производство на Enel OGK-5 (с 3,5 TWh повече поради повишеното търсене на електроенергия в Русия), както и на Енел Марица Изток 3 (увеличение с 0.5 TWh) и Slovenské elektrárne (ръст от 0,5 TWh).

От общото количество електроенергия, произведена от централите на Enel в Италия и по света, 52.4% са генерирани от топлоелектрически централи, 33.4% от възобновяеми източници (водни, вятърни, геотермални, биомаса, когенерационни и слънчеви) и 14.2% от ядрени централи.

Групата Enel притежава необходимите умения и стратегии, за да се възползва от възможностите, предоставени от възстановяването на търсенето на електроенергия, което беше регистрирано в началото на годината във всички основни страни, където групата оперира, и което се очаква да продължи и през второто полугодие на 2010 г.

По тази причина Enel ще продължи програмите, затвърждаващи лидерската позиция на компанията на целевите й пазари, благодарение на конкурентната структура на разходите и на оптималната диверсификация на централите й.

Тя ще продължи също и да инвестира в проучвания и развитие на сектора на възобновяемите енергийни източници.