На проведената днес годишна среща с инвеститорите Еврохолд България (

) изнесе прогнози за резултатите си през следващите три години.

Консолидираните приходи на холдинга се очаква да се повишат до 372 млн. лева през тази, 481 млн. лева през следващата и 627 млн. лева през 2010 година. За сравнение, консолидираните приходи на дружеството през изминалата година бяха в размер на 263 млн. лева.

Значително повишение се очаква да отбележи и финансовият резултат на холдинга. Прогнозираната за тази година печалба е в размер на 33 млн. лева, в сравнение с 25 млн. лева през изминалата година.

За следващата година очакванията са за печалба в размер на 49 млн. лева, а през 2010 година консолидирана печалба 68 млн. лева.

Добре се развива бизнесът на холдинга в Румъния. Евроинс Румъния се очаква да повиши приходите си от премии в северната ни съседка близо два пъти през тази година до ниво от 45 млн. евро, в сравнение с 27.8 млн. евро през изминалата.

Нетната печалба на румънското звено се очаква да се повиши до 500 000 евро през тази година, в сравнение с едва 80 000 евро през изминалата.

Приходите на Етропал, което е в структурата на холдинга, се очаква да възлязат на 19.73 млн. лева през тази година, в сравнение с 14.86 млн. лева миналата, както и нетна печалба от 2.68 млн. лева, в сравнение с 1.71 млн. лева година по-рано.

Нека припомним, че съгласно консолидирания си финансов отчет за 2007 г. Еврохолд България е реализирал нетна печалба в размер на 82.6 млн. лв., от които 79.7 млн. лв. за групата.

Общо 57.7 млн. лв. от постигнатия финансов резултат се дължат на извършеното прехвърляне по пазарна оценка на акциите на ЗД Евроинс АД и ЗОК Св. Николай Чудотворец в дъщерния регионален застрахователен подхолдинг Euroins Insurance Group (EIG).

В дъщерната компания още влизат Euroins Romania и македонската общозастрахователна компания Macosped Osiguranje, придобита преди месец за 7.3 млн. евро.

Нормализираната консолидирана нетна печалба на Еврохолд България за 2007 г., след приспадане на еднократния счетоводен ефект от осъществената транзакция, е в размер на 24.9 млн. лв., от които 22 млн. лв. за групата.

Повече информация за прогнозите и резултатите от срещата очаквайте във видеоматериал на сайта ни по-късно днес.

Още по темата:

Еврохолд с амбициозна програма за разрастване в региона