Ръководителите на Fiat се ангажираха да запазят промишленото присъствие на групата в Италия след заседание в Рим с премиера Марио Монти, се казва в съвместно комюнике след срещата.

В близо петчасовото заседание участваха, освен премиера Монти, генералният директор на групата Серджо Маркионе, президентът на Fiat Джон Елкън, както и министрите на социалните дела Елза Форнеро и на икономическото развитие Корадо Пасера.

Серджо Маркионе се превърна в черната овца на полуострова заради намека му, че дейността на Fiat в Италия, където групата е най-големият частен работодател, може да бъде преструктурирана.

"Fiat има намерение да преориентира своя бизнес модел в Италия към износа, по-специално извън Европа", се посочва в комюникето, цитирано от БГНЕС.

"Освен това, Fiat потвърди стратегията на предприятието да инвестира в Италия в подходящ момент за разработването на нови продукти и да се възползва напълно от възстановяването на европейския пазар".

Съвместното комюнике има за цел да успокои италианците, след като автомобилостроителят, който изпитва трудности на европейския пазар, потвърди на 13 септември, че се отказва от стратегическата си концепция Fabbrica Italia (Фабрика Италия), без да каже с какво смята да го замени.

Представеният през април 2010 г. план предвиждаше 20 млрд. евро инвестиции и производството на 1.4 милиона коли в Италия през 2014 г.

Тези амбиции бяха торпилирани от икономическата криза, която сведе това лято продажбите на коли в Италия на равнището от преди 40 години.

През цялата седмица Маркионе бе обект на остри нападки от страна на синдикатите, на политици, но също и на някои от някои от своите колеги индустриалци, както и от част от пресата. Той бе обвинен в безотговорност и неблагодарност към Италия.