Фондовете на БенчМарк управляват активи за над 20 млн. лв.

859
Фондовете на БенчМарк управляват активи за над 20 млн. лв.

Трите фонда, организирани и управлявани от УД Бенч Марк Асет Мениджнмънт – ДФ БенчМарк Фонд–1, ИД БенчМарк Фонд–2 и ДФ БенчМарк Фонд–3 управляват активи на обща стойност 20.818 млн. лв. по данни на БФБ-София.

Над 74% от общите активи се управляват от високорисковия фонд БенчМарк Фонд–2. Общо 66% от активите му са инвестирани в акции, а 10 на сто в акции на акционерни дружества със специална инвестиционна цел. С дял от 24 на сто са паричните средства и техните еквиваленти.

Секторите с най-голяма тежест в портфейла на инвестиционното дружество са машиностроене и електротехника (24%), следвани от финанси (12%), АДСИЦ (10%) и добивни предприятия (5%).

Петте позиции с най-голяма тежест в портфейла на БенчМарк Фонд–2 са Химимпорт, Индустриален Капитал Холдинг, Монбат, Каолин и Синергон Холдинг.

От началото на годината БенчМарк Фонд-2 има доходност от 27.4%, а от началото на публичното си предлагане-87%.

“Като цяло силното покачване на активите под управление на УД БенчМарк Асет мениджмънт не се дължи само на постигнатата доходност, но и на това, че резултатите се постигат при възможно най-нисък за всеки продукт риск,” заяви за Profit.bg Северин Въртигов, фонд мениджър на фондовете.

„Потенциалните акционери разбират този факт и затова поверяват активите си под наше управление. За момента по-голяма част от средствата на фондовете са насочени към БФБ-София.”

„Въпреки потенциала на някои от родните компании, не пропускаме всяка атрактивна инвестиционна алтернатива в Централна и Източна Европа. За момента имаме позиции в Сърбия, Русия, Чехия.”, допълни Въртигов.

БенчМарк Фонд-1 има балансиран профил. Фондът управлява малко над 4 млн. лв., като от тях 48% са инвестирани в акции на български компании, а 40 на сто в облигации. Паричните средства и техните еквиваленти са 12 на сто.

Финансовият сектор заема най-голям процент в инвестициите на фонда както в акции, така и в облигации, съответно 14 и 15 на сто. Акциите с най-голямо тегло в портфейла са Химимпорт и Индустриален Капитал Холдинг, докато облигациите - Ай Ти Ди Нетуърк и Айбилд АД.

От началото на годината фондът има 15.1% доходност, докато от началото на публичното си предлагане – 32%.

Най-младият фонд - ДФ БенчМарк Фонд–3 стартира дейността си преди 11 месеца, като вече управлява над 1.3 млн. лв. Той има балансиран профил, като в акции по последни данни са инвестирани 67%, а паричните еквиваленти са 33 на сто.

Петте най-големи инвестиции са Интеркапитал Пропърти Дивелъпмънт, ФНИ България, БенчМарк Фонд Имоти, Феър Плей Пропъртис и Адванс Терафонд.  

От началото на годината доходността на фонда е малко над 9%.

ФондДФ БенчМарк Фонд–1ИД БенчМарк Фонд–2 ДФ БенчМарк Фонд–3
Борсов кодDFBM1BMID2DFBM3
Нетна стойност на активите4 012 993.91 лв.15 487 372.481 317 276.46
Дялове/акции в обращение267268506512966
Дата на стартиране14.12.2005 г.1.03.2006 г.21.06.2006 г.

Изпълнителен директор на Бенч Марк Асет Мениджнмънт е Петко Вълков, а фонд мениджър на трите фонда е Северин Въртигов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg