Любовта на Уорън Бъфет към дружествата за комунални услуги не е тайна - и по конкретно към тези, които действат на регулирани пазари. Компаниите обикновено осигуряват гарантирана доходност, а Бъфет обича това постоянство като инвеститор.

Той обаче в момента е изправен пред предизвикателство от два неочаквани източника и това може да се окаже проблем за компаниите за комунални услуги в дългосрочен план, пише The Motley Fool.

Стив Уин и MGM Resorts искат да се разделят с NV Energy

Малко известно правило в щата Невада, което позволява на клиентите да закупят 1 мегават енергия или повече, за да се откажат от услугите на електрическата компания, бе използвано от Wynn Resorts, MGM Resorts и Las Vegas Sands, за да да спрат услугите на NV Energy, която е собственост на компанията на Бъфет Berkshire Hathaway.

Вижте още: Вижте коя е най-новата инвестиция на Бъфет

Първата компания, която предложи такса за напускането на електрическата компания, бе Wynn Resorts, която предложи да плати 15 млн. долара, за да се откаже от услугите на NV Energy и да се възползва от ниските цени на природния газ.

Други компании също са заявявали, че искат да напуснат електрическата компания, за да купуват енергия от възобновяеми източници, но независимо каква е причината, това е сериозен въпрос за NV Energy.

Wynn, Las Vegas Sands и MGM Resorts съставляват 7% от продажбите на компанията и ако те я напуснат, това вероятно ще доведе до по-високи цени за останалите клиенти, които ще трябва да плащат за съществуващата инфраструктура.

Така се стига до втория проблем, с който компаниите за комунални услуги на Бъфет се сблъскват – бума в разпределяната енергия.

Бъфет не харесва енергията от всички възобновяеми източници

През последното десетилетие Бъфет е един от най-големите инвеститорири в енергия от възобновяеми източници в света. Той инвестира 15 млрд. долара в най-различни проекти и е заделил още 15 млрд. долара за бъдещи проекти в тази сфера, но за него енергията от не всички възобновяеми източници е толкова атрактивна.

Това, което Бъфет купува, са големи проекти за добив на енергия от възобновяеми източници със споразумения за продажбата й на компании за комунални услуги в дълги периоди от време. Така той на практика получава гарантирана доходност, а в много случаи и данъчни облекчения. Като купувач на проекти за енергия от възобновяеми източници той гледа на тях като на положителна инвестиция.

Компаниите за комунални услуги, които той притежава обаче, се борят активно с клиентите, които сами слагат слънчеви панели на покривите си, за да могат също да се възползват от възобновяемата енергия.

Вижте още: 10 успели хора споделят за какво са похарчили първите си пари

За Бъфет, ако клиентите започнат сами да си произвеждат електричество, това намалява продажбите на неговите компании и може да доведе до по-високи цени, което пък да накара много клиенти да напуснат в търсене на по-ниски цени.

Бъфет обича да притежава проекти за енергия от възобновяеми източници там, където може да продава електричеството, но когато става въпрос за клиенти, които притежават собствени инсталации, той не е чак толкова голям почитател.

Компаниите за комунални услуги губят битката на фона на променящия се енергиен свят

Компаниите за комунални услуги са подложени на сериозен натиск от страна на клиентите, които търсят по-ниски цени и по-чиста енергия. Тъй като Бъфет е един от най-големите притежатели на такива компании в САЩ, той е от другата страна на тази тенденция.

Wynn Resorts предлага 15 млн. долара, за да прекрати отношенията си с NV Energy и ако в Невада нямаше ограничение за разпределението на слънчева енергия, хиляди клиенти щяха да имат собствени инсталации.