Google ще внесе в хазната на Великобритания 130 милиона британски лири (184.4 милиона долара) във вид на данъци. Освен това американската корпорация се е съгласила в бъдеще да бъде облагана с по-високи данъци, съобщава „Файненшъл таймс“.

Споразумението е постигнато след продължил години одит, извършен от експертите на британското данъчно ведомство. Начинът, по който многонационалните компании се облагат, се обсъжда от години, в резултат на което международната данъчна система се променя.

Споразумението отразява тази промяна, заяви говорител на ведомството, цитирана от Франс прес. В бъдеще компанията ще плаща във Великобритания данъци въз основа на приходите, генерирани от реклами в кралството, което отразява мащабите на бизнеса й във Великобритания, допълни тя.

Според Би Би Си Google занапред ще регистрира по-голямата част от своята търговска дейност във Великобритания, а не в Ирландия, където е европейската й централа, заради по-изгодното облагане на печалбите на нейните фирми.

Компанията вече се съгласи през декември да плати 318 милиона евро на Италия, след като бе разследвана за укриване на данъци. Очаква се това да стане прецедент и за други страни, обвиняващи корпорацията в укриване на данъци, припомня БГНЕС.

През ноември държавните и правителствените ръководители на Г20 приеха на срещата на върха в Анталия, Турция, план за борба с укриването на данъци от многонационалните корпорации. В Русия Google ще трябва да плати голяма глоба по антимонополно дело, заведено от Федералната антимонополна служба (ФАС) на РФ, предават руските агенции.