В понеделник стана ясно от документи, публикувани в Търговския регистър, че 83% от "Медийна група България холдинг" (фирмата, която притежава вестниците "Труд", "24 часа", "168 часа" и още няколко издания) са били прехвърлени на името на Огнян Донев и Любомир Павлов.

Сделката е станала без знанието на другия партньор, регистрираната в Австрия фирма „BG Privatinvest" GmbH, която до неделя държеше 53% от дяловете на медийната група.

В интервю за ТВ7 Христо Грозев, един от съсобствениците в „BG Privatinvest" GmbH, каза, че сме свидетели на класически случай на т. нар. „рейдърство" - корпоративно превземане. Така изненадващо „BG Privatinvest" GmbH са се оказали само с 9 % от прессгрупата.

Христо Грозев призна, че от месеци е назрявал конфликт между собствениците и че „BG Privatinvest" GmbH са имали все по-малък достъп до текущите дела на фирмата.

Христо Грозев каза още, че при продажбата, тяхната фирма е поела дългосрочен ангажимент към ВАЦ, че ще поддържа контрола върху редакционната свобода.

Според него, другият собственик на BG Privatinvest GmbH, Карл Хабсбург-Лотринген не би влязъл в тази сделка, ако дори е имало и намек, че те ще бъдат само финансови инвеститори в тази прессгрупа.

„Сезирали сме абсолютно всички инстанции в България", съобщи още Христо Грозев.