Инвестбанк отбеляза ръст на репо сделките с акции на фондовата борса

637
Инвестбанк АД отбелязва висок ръст на репо сделките с акции, търгувани на Българска фондова борса - София, съобщиха от банката, цитирани от БТА.

От началото на април до днес броят на сключените репа се е увеличил с над 60 сделки. Това означава ръст от 70 на сто, съобщи Цанко Коловски, прокурист и член на Управителния съвет на банката.

По думите му в средата на миналия месец общата сума по тези сделки е достигнала 10 милиона лева, а през май надхвърля 15 милиона лева.

Чрез репо сделките собствениците на акции, търгувани на Българска фондова борса, могат да получат изгодно финансиране срещу притежаваните от тях ценни книжа.

Самата репо сделка на практика представлява договор за продажба на ценни книжа, в който са фиксирани и точната дата и цена, на която ще се извърши обратната покупка от собственика на акциите.

Процедурата по сключването на сделките е максимално опростена и бърза. По този начин инвеститорите осигуряват необходимия краткосрочен ресурс срещу временната продажба на притежаваните от тях акции, което повишава ликвидността на техните портфейли и позволява преекспониране на общата позиция.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg