Инвестбанк АД отбелязва висок ръст на репо сделките с акции, търгувани на Българска фондова борса - София, съобщиха от банката, цитирани от БТА.

От началото на април до днес броят на сключените репа се е увеличил с над 60 сделки. Това означава ръст от 70 на сто, съобщи Цанко Коловски, прокурист и член на Управителния съвет на банката.

По думите му в средата на миналия месец общата сума по тези сделки е достигнала 10 милиона лева, а през май надхвърля 15 милиона лева.

Чрез репо сделките собствениците на акции, търгувани на Българска фондова борса, могат да получат изгодно финансиране срещу притежаваните от тях ценни книжа.

Самата репо сделка на практика представлява договор за продажба на ценни книжа, в който са фиксирани и точната дата и цена, на която ще се извърши обратната покупка от собственика на акциите.

Процедурата по сключването на сделките е максимално опростена и бърза. По този начин инвеститорите осигуряват необходимия краткосрочен ресурс срещу временната продажба на притежаваните от тях акции, което повишава ликвидността на техните портфейли и позволява преекспониране на общата позиция.