Оздравителният план на "Кремиковци" предвижда за 18 месеца постепенно да се повиши производителността от 25 000 тона готова продукция месечно до 120 000 тона. Това съобщи синдикът на дружеството Цветан Банков, който внесе в Софийския градски съд оздравителния план на комбината. За начална дата на изпълнението на плана се приема датата на влизане в сила на решението на съда за одобряване на плана.

В плана не се предвижда закриване на производства. За да се постигнат максималните производствени равнища, се предвижда усъвършенстване на електропещта. Сега месечното производство на сляби /некраен продукт/ е 25 000 тона, след реконструкцията й производственият й капацитет ще достигне 50 000-60 000 тона.

Освен тази мощност ще се използват и възможностите на Стан "1700", чиято производителност може да се повиши чрез използването на вносни сляби.В началния етап на изпълнение на плана се предвижда да бъдат заети до 2500 души, каза Банков.

На този етап синдикът не се ангажира с финансови параметри на плана с уговорката, че те са прогнозни и ще се прецизират след определянето на структурата на капитализацията на дълга на дружеството.

Планът предвижда капитализация на дълга на дружеството, припомни синдикът. Преди това обаче да се случи, синдикът ще се обърне с покана към всеки от кредиторите на комбината да заяви, дали желае да стане акционер.

След това Агенцията по вписванията ще определи три вещи лица, които да оценят всяко едно от вземанията на кредиторите, изявили желание за капитализация. Ако кредиторите преценят, че оценката ги устройва и че те още искат да се капитализират вземанията им, те ще бъдат включени в специален списък, който ще бъде неразделна част от оздравителния план. Едва тогава ще се разбере структурата на трансформацията на капитала на дружеството.

При подготовката планът е бил съобразен с експертното мнение на специалисти, ангажирани от облигационерите, и в основна степен - с мнението на оперативното ръководство на "Кремиковци", посочи синдикът.

Основните параметри на плана са съгласувани с Комитета на облигационерите, които са най-големият кредитор, имащ право да си капитализира вземанията. С плана се цели в максимална степен да се защитят интересите на всички кредитори и да се запази оптимален брой хора, които да обслужват производството, обясни Банков.

Източник: БТА