"Лукойл България" е най-голямата българска компания с приходи от 3.3 млрд. лв. за 2006 г. в "Капитал 100" - класацията на в. "Капитал" за най-големите печеливши и динамично развиващи се дружества в България, съобщава Дневник.

"Капитал 100" подреди 100-те водещи компании в страната по реализирани приходи, показа кои са 50-те най-бързо развиващи се и 10-те най-рентабилни дружества на пазара, където водят "Челопеч майнинг", "Мобилтел" и "Болкан нюз корпорейшън". Според екипа на седмичника най-динамично се развиват "БТК мобайл", "Тракия глас" и "Стил Комодитис".

"Капитал 100" на практика показва кои сектори дърпат българската икономика напред през последните две години, на база постигнатите от тях финансови резултати. Приходите от продажби на най-големите десет в подреждането достигат 15 млрд. лв. през миналата година, което се равнява на повече от 30% от реализирания за годината БВП на страната.
Постъпленията на водещите български компании нарастват със средно 20% за миналата година, а отборът на фирмите в страната с оборот от над 1 млрд. лева се покачва от три на седем за последните пет години, показва анализът на екипа на "Капитал".

Предприятията от металургията и добивната промишленост са с най-голямо значение за икономиката и износа, като техните приходи имат най-голяма тежест сред класираните в стоте компании според данните в класацията. Освен традиционно водещото място на петролните и енергийните компании в подреждането силно представяне правят още компаниите от промишлеността и търговските вериги.

Като положителна тенденция от класацията може да се изведе и доброто развитие на секторите с по-висока добавена стойност - телекомуникации, електроника и фармацевтика. Те успяват да регистрират над средния за българския бизнес ръст на приходите за 2006 г. Успехът на дружествата, които отбелязват прогрес по отношение на финансовите си резултати, се дължи както на конюнктурни фактори - поскъпване на металите и петрола на международните пазари, така и на инвестиции и добро управление, твърди изданието.

Ключово значение в икономически аспект има и фактът, че делът на държавната собственост измежду най-големите дружества намалява, в сравнение с предишните издания на ранглистата. Ако преди пет години близо една трета от най-големите сто фирми в България са били държавни или общински, през 2006 г. броят им е сведен до 13, отбелязват създателите на класацията. Те са заменени от приватизирани и с нарастваща финансова мощ частни компании. Пример за това е "Кумерио мед", която е собственост на едноименното белгийско дружество, измества от втората позиция държавния монополист НЕК.