Решението за прекратяване на дейността на инвестиционния посредник КД Секюритис е взето от словенската KD Group, едноличен собственик на посредника, на 30 март. В резултат ръководството на ИП е упълномощено да предприеме всички действия по доброволното връщане на своя лиценз за дейността си, включително и подготовка на план за клиентите и тяхното прехвърляне на активите им. Те, заедно с решенията на собственика са предоставени на Комисията за финансов надзор. Това заяви за Profit.bg Елица Иванова, изпълнителен директор на КД Секюритис.

„Тук е важно да се отбележи, че решението е взето във връзка с оптимизацията на дейността на KD Group като процесът засяга компаниите в групата, занимаващи се с доверително управление на активи и брокерски услуги", конкретизира тя - „Инвестиционният посредник в Словения е трансформиран в банка, докато брокерската къща в България ще бъде затворена по реда на местното законодателство".

Елица Иванова заяви, че KD Group не възнамеряват да се оттегля от страната, дори напротив, за групата България остава стратегически пазар, където ще продължи развитието и предлагането на договорни фондове и животозастрахователни услуги.

„За нас интересът на клиента е от първостепенно значение, като сме предприели редица мерки оптимизацията да не засегне активите на клиентите, като полагаме максималните усилия по прехвърлянето им", посочи тя - „За партньор в този процес сме избрали Елана Трейдинг. Клиентите ни трябва да знаят, че ще имат право на избор на всеки един посредник, към който желаят да им бъдат прехвърлени активите".

Елица Иванова заяви за Profit.bg, че срокът, през който клиентите им трябва да решат какво да се случи с активите им (продажба или прехвърляне) е 40 дни.

Да припомним, че по информация на посредника първите сделки на КД Секюритис на БФБ са сключени на 27 януари 2006 г.

Решението за доброволно връщане на лценза стана само два месеца след като Бора Инвест направи същото.

Още по темата:

Бора Инвест - връщане на лиценз или продажба

Да си купиш инвестиционен посредник