КФН наложи нова забрана върху търговото за Оргахим

1318
КФН наложи нова забрана върху търговото за Оргахим

Комисията за финансов надзор (КФН) издаде временна забрана за търгово предложение от Уайтбийм Холдингс Лимитед, Тайдал Уейв Трейдинг Лимитед и Поликолор АД за закупуване чрез инвестиционен посредник Първа Финансова Брокерска Къща ООД на акции на Оргахим АД от останалите акционери на дружеството. Това е втората наложена забрана върху търгово предложение към миноритарните акционери на русенската компания.

Нека да припомним, че търговеите предложители вдигнаха цената на предложението си към останалите акционери на компанията на 31 май (понеделник) с 1 лв., до 86.00 лв. за акция на дружеството.

„Целта на предложителите е да увеличат своя дял в дружеството до над 2/3-ти", се казваше тогава в съобщението за търговото предложение. Там се четеше още, че не се очаква промяна във финансовата стратегия на Оргахим.


Председателят на Надзорния съвет на Оргахим Йон Флореску обясни: „Отправянето на доброволно търгово предложение е най-откритият и прозрачен начин за закупуване на акции от страна на мажоритарния акционер, тъй като цената и условията стават добре известни на всички. Нещо повече, на всички се предлага една и съща цена. Решението за продажба зависи от всеки акционер и е доброволно."

В края на миналата седмица трите дружества обосноваха своето предложение към останалите акционери по следния начин:

„Представеното търгово предложение дава достоверна информация за Оргахим. В частта, в която се обосновава цената на акциите на Оргахим, считаме, че направените прогнози са реалистични.

Прогнозираните паричните потоци отразяват особеностите на средата, в която оперира фирмата и възможните сценарии на бъдещото развитие. Приложените методи за оценка на акциите са съобразени с характера и особеностите на дружеството.

Предвид направените анализи и прогнози, считаме че предложената цена и съответно отправеното търгово предложение, са справедливи към акционерите, до които е адресирано, с оглед развитието на дружеството и последиците от приемането му следва да се отразят положително върху дружеството и служителите.

Членовете на управителния орган на Оргахим не притежават акции от дружеството.

Единствено членът на контролния орган Кармен Сегете притежава 1 акция от капитала на Оргахим и възнамерява да приеме търговото предложение. Не ни е известно наличието на споразумения по упражняване на правото на глас по акциите на Оргахим".

Акциите на компанията поевтиняха на БФБ днес с 1.69%, до 81.60 лв. за лот. Обект на търговия станаха едва 5 книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg