Комисията за финансов надзор издаде решение, с което одобри придобиването чрез свързано лице на 97.8% от капитала на Застрахователно и презастрахователно дружество “ДЗИ – Общо застраховане” (ЗПАД “ДЗИ- ОЗ”) от КБС Иншурънс (KBC Insurance, KBC Verzekeringen).

Одобрява се и придобиването чрез свързано лице на 70% от капитала на Застрахователно и презастрахователно дружество “ДЗИ” (ЗПАД “ДЗИ”) от КБС Иншурънс.

Максималният срок за извършване на придобиването на акционерното участие е определен до 1 септември 2007 г., допълват от надзора.

Преди седмица Комисията за защита на конкуренцията разреши придобиване на 70% от капитала на Застрахователно и презастрахователно акционерно дружество „ДЗИ” от страна на „КВС Иншуърънс” Н.В., Белгия.

Нека припомним, че на 29 януари 2007 г. бе сключен договорът за продажба на 70% от капитала на ЗПАД ДЗИ.

Цената за пакета акции от 70% е в размер на 185 млн. евро, като в допълнение на тази цена сделката за продажба включва и допълнително плащане за 70% от неразпределената печалба от продажбата на дела на ЗПАД ДЗИ и Галоуей ООД (100% дъщерно на ЗПАД ДЗИ и ЗПАД ДЗИ-Общо застраховане) в ДЗИ Банк АД, в размер на около 75 млн. евро.

До момента днес книжата на ЗПАД ДЗИ поскъпват с 1.68%, до средно ниво от 162.97 лв., при изтъргувани 70 акции.