На 16 септември 2010 г. в Комисията за финансов надзор (КФН) е постъпило Уведомление от „Холдинг Пътища" АД за разкриване на вътрешна информация по чл. 4 от Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти относно промяна в дяловото участие на дъщерното дружество „Пътища и магистрали" АД в дружествата „Пътностроителна техника" АД, „Видапътстрой" АД и „Пътинженеринг-М" АД, които са част от икономическата група.

Във връзка с изясняване на случая КФН започна проверка за установяване на фактическата обстановка и спазването на относимото действащо законодателство и на добрите корпоративни практики, информираха оттам за Profit.bg.

Припомняме, че от индиректен мажоритарен собственик на капитала на три дъщерни компании, Холдинг Пътища стана миноритарен акционер в тях.

Това стана, след като прекият собственик на трите фирми - Пътища и магистрали АД (последното над 99% собственост на Холдинг Пътища АД) се отказа от правото да участва в увеличението на капитала на Пътностроителна техника АД, Видапъстрой АД и Пътинженеринг-М АД.

В резултат дяловото участие на Пътища и магистрали АД се променя, както следва:

Пътностроителна техника АД от 100% на 32.17%;

Видапъстрой АД от 100% на 32.26%;

Пътинженеринг-М АД от 100% на 32.16%.

Справка в Търговския регистър сочи, че от увеличението на капитала на Пътностроителна техника АД ще се възползват регистрираното в Кипър дружество Синистро Трейд Лимитид (54.26% притежание) и Еврогруп Инженеринг АД (13.57% притежание).

Новите акционери във Видапътстрой АД са съответно кипърската Молесто Трейдинг (Оувърсийз) Лимитид (54.19%) и Прим БГ АД (13.55%).

Новите собственици на Пътинженеринг-М АД са споменатите вече по-горе Синистро Трейд Лимитид (54.27%) и Прим БГ АД (13.57%).