ККМ: Поскъпване на повечето фондови пазари до края на '11

1268
ККМ: Поскъпване на повечето фондови пазари до края на '11

След месеците на странична консолидация на пазарите на акции, през втората половина от годината ще станем свидетели на покачване на цените на фондовите пазари. Това е основният извод в редовния анализ на експертите на Карол Капитал Мениджмънт (ККМ) за полугодието. С оглед обаче на това, че трендът от март 2009 г. е вече в напреднала фаза, то има вероятност не всички пазари да бъдат силни до края на годината, се посочва в анализа.

Някои от по-малките пазари в Източна Европа има риск да останат встрани от поскъпването на глобалните пазари заради продължаващата ниска ликвидност на тях. Все пак, точно тези пазари е вероятно да се представят в сравнителен аспект по-силно тогава, когато неизбежно трендът на глобалните пазари се обърне и това е причината експертите на дружеството да са благосклонно настроени и към тях.

Началото на 2011 г. бе силно за глобалните фондови пазари, но от средата на февруари до края на юни станахме свидетели на странична консолидация за водещите американски индекси. И големите развиващи се пазари (Индия, Китай, Русия, Бразилия, Турция) се търгуваха в голямата си част настрани, реализирайки сравнително големи колебания. Пазарите от Източна Европа започнаха годината силно, но след това изостанаха в сравнителен аспект спрямо развитите пазари, сочат в анализа си експертите от ККМ.

В макроикономически план, въпреки че световната икономика продължава да се сблъсква с последиците от кризата, експертите на Карол не мислят, че тя ще навлезе в период на нова рецесия.

Залагаме по-скоро на това, че икономиката в световен план ще продължи постепенното си възстановяване", обяснява Катерина Атанасова, портфолио мениджър на най-новия фонд на компанията - Адванс Глобал Трендс. „Въпреки силно пресилените коментари за прегряване на икономиката в Китай и за спад на икономическия ръст в големите развиващи се страни от Азия и Латинска Америка, показателите им остават много по-силни от тези в развитите икономики и очакваме да продължат възходящия си темп", завършва тя.

Американски фондов пазар

Въпреки силните спадове през март и май, те бяха корективни и попадат в категорията на това, което експертите на ККМ прогнозираха в началото на годината: ще видим 1-2 спада на американския фондов пазар, които вероятно ще уплашат инвеститорите.

„На този етап нямаме основания да очакваме начало на голям низходящ пазар, въпреки наличието и на някои тревожни факти (спад на някои пазари под 200-дневните средни, низходяща тенденция на съотношението акции/облигации). За момента очакванията ни са по-скоро да видим по-нататъшна консолидация през следващите няколко месеца при индекса S&P 500 между 1 250 и 1 370 и ново силно поскъпване през есента към 1 450 пункта", казва Александър Николов, портфейлен мениджър в Карол.

Ако все пак цените трайно преминат под 1 250 (дъното от тази година), то съществува риск и от по-продължителен спад през следващите няколко месеца, смятат анализаторите. Те обаче изключват възможността да станем свидетели на траен низходящ пазар, дори при този негативен сценарий в края на годината ще видим ново поскъпване обратно поне до текущите нива.

България

Раздвижването по някои позиции на БФБ в началото на 2010 г. върна ентусиазма на много от пазарните участници. За първите 2 месеца нашата борса бе рекордьор по доходност за региона с цели 26%. За жалост „партито" приключи бързо и надеждите за началото на нов траен тренд се изпариха. Последва продължително странично движение и отново низходящ натиск в края на полугодието. Така резултатът на основния индекс SOFX за шестмесечието се ограничи до +14%.

Краят на полугодието бе изненадващо богат на големи сделки на БФБ: първата бе придобиването от фонда CFIF на пакет от 49.99% от капитала на БАКБ; втората - придобиването от Експат Капитал на 20% дял от Еврохолд България от мажоритарния собственик, и третата - прехвърлянето на близо половината от капитала на фонда за земеделска земя Еларг ФЗЗ с продавач международния фонд QVT и купувач - обслужващото дружество Агроменидж АД.

Макроикономическите показатели на България също се подобряват отчетливо, смятат експертите на ККМ. През последното тримесечие страната реализира най-силния си ръст от 2007 г. насам на база тримесечие, с 2.1%. Основният благоприятен фактор за възстановяването на българската икономика продължава да бъде развитието на световната търговия и специално износът на страната. Очакванията са ръстът на БВП през 2011 г. да бъде 2.8 %. Наред с това се очаква капиталовите потоци към страната и по-доброто усвояване на средства от европейските фондове отново да допринесат за ръста в икономиката.

Другият сериозен проблем от предкризисните години - високият дефицит по текущата сметка - също вече не е на дневен ред: от януари до април текущата сметка е положителна - 0.6 % от прогнозирания БВП. Бюджетният дефицит - едно от най-големите предизвикателства по време на кризата, вече е под контрол и бива поддържан под приетите целеви нива от 3.8%. Интересен факт е, че към момента България е единствената страна в региона, която отговаря на критериите за допустими нива на държавен дълг и бюджетен дефицит съгласно Маастрихтския договор, се казва в анализа.

Въпреки това редица сектори, както и населението още не могат да усетят ефекта от раздвижването. Индикаторите за бизнес климата отново се понижават в средата на годината поради влошените очаквания на мениджърите за състоянието на промишлеността, строителството и търговията на дребно в следващите 6 месеца. Основните фактори за това са несигурната икономическа обстановка през погледа на бизнеса и недостатъчното вътрешно търсене, а причината за това остава по-ниският търговски дефицит. Новото голямо предизвикателство пред икономиката е липсата на международни инвестиции: за периода януари-април намаляват с 62.5 млн. евро (0.2 % от БВП), като за същия период на 2010 г. бяха на стойност от 379 млн. евро (1.1% от БВП).

„Притегляйки различните сценарии и съобразявайки графичната картина, считаме, че твърде вероятна посока на движение за SOFIX е настрани", казва Даниел Ганев, портфейлен мениджър на Адванс Инвест. „Фактът, че опитът за пробив трайно нагоре в началото на годината се провали бързо и че пазарът се възвърна към обичайното си летаргично състояние, говори че акциите още не са готови да излязат от фазата на консолидация. Трудно е да се определи точно катализаторът, който би помогнал на пазара да преодолее летаргията - някои виждат като добри кандидати приватизацията на Булгартабак-Холдинг, други - листването на държавния дял от енергийни компании като E.ОН и др. Във всички случаи трябва да сме подготвени, че може да почакаме още дълго до настъпването на този момент. От друга страна, позитивното е, че при вариант на по-силен спад на глобалните пазари, БФБ би следвало да не реагира толкова негативно, т.е. рискът за спад у нас е по-ограничен", завършва той.

Според експертите на Карол Капитал Мениджмънт е малко вероятно да видим някакъв сериозен спад от текущите нива (потенциала надолу изглежда ограничен до 10-15% за индекса, но те не виждат и предпоставки за силно поскъпване до края на годината.

Сн.: Александър Николов, портфейлен мениджър в Карол

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

101
# 0
13:07 | 28 July 2011
Фен клуб си има момчето. http://www.pieceofwisdom.com/archive/index.php?t-103.html
фен на Карол
# 1
13:07 | 28 July 2011
10,02.2011 http://www.profit.bg/news.php?cid=1&id=75445 "Ал. Николов: Възможно е SOFIX да стигне 900-1000 пункта"
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg