След месеците на странична консолидация на пазарите на акции, през втората половина от годината ще станем свидетели на покачване на цените на фондовите пазари. Това е основният извод в редовния анализ на експертите на Карол Капитал Мениджмънт (ККМ) за полугодието. С оглед обаче на това, че трендът от март 2009 г. е вече в напреднала фаза, то има вероятност не всички пазари да бъдат силни до края на годината, се посочва в анализа.

Някои от по-малките пазари в Източна Европа има риск да останат встрани от поскъпването на глобалните пазари заради продължаващата ниска ликвидност на тях. Все пак, точно тези пазари е вероятно да се представят в сравнителен аспект по-силно тогава, когато неизбежно трендът на глобалните пазари се обърне и това е причината експертите на дружеството да са благосклонно настроени и към тях.

Началото на 2011 г. бе силно за глобалните фондови пазари, но от средата на февруари до края на юни станахме свидетели на странична консолидация за водещите американски индекси. И големите развиващи се пазари (Индия, Китай, Русия, Бразилия, Турция) се търгуваха в голямата си част настрани, реализирайки сравнително големи колебания. Пазарите от Източна Европа започнаха годината силно, но след това изостанаха в сравнителен аспект спрямо развитите пазари, сочат в анализа си експертите от ККМ.

В макроикономически план, въпреки че световната икономика продължава да се сблъсква с последиците от кризата, експертите на Карол не мислят, че тя ще навлезе в период на нова рецесия.

Залагаме по-скоро на това, че икономиката в световен план ще продължи постепенното си възстановяване", обяснява Катерина Атанасова, портфолио мениджър на най-новия фонд на компанията - Адванс Глобал Трендс. „Въпреки силно пресилените коментари за прегряване на икономиката в Китай и за спад на икономическия ръст в големите развиващи се страни от Азия и Латинска Америка, показателите им остават много по-силни от тези в развитите икономики и очакваме да продължат възходящия си темп", завършва тя.

Американски фондов пазар

Въпреки силните спадове през март и май, те бяха корективни и попадат в категорията на това, което експертите на ККМ прогнозираха в началото на годината: ще видим 1-2 спада на американския фондов пазар, които вероятно ще уплашат инвеститорите.

„На този етап нямаме основания да очакваме начало на голям низходящ пазар, въпреки наличието и на някои тревожни факти (спад на някои пазари под 200-дневните средни, низходяща тенденция на съотношението акции/облигации). За момента очакванията ни са по-скоро да видим по-нататъшна консолидация през следващите няколко месеца при индекса S&P 500 между 1 250 и 1 370 и ново силно поскъпване през есента към 1 450 пункта", казва Александър Николов, портфейлен мениджър в Карол.

Ако все пак цените трайно преминат под 1 250 (дъното от тази година), то съществува риск и от по-продължителен спад през следващите няколко месеца, смятат анализаторите. Те обаче изключват възможността да станем свидетели на траен низходящ пазар, дори при този негативен сценарий в края на годината ще видим ново поскъпване обратно поне до текущите нива.

България

Раздвижването по някои позиции на БФБ в началото на 2010 г. върна ентусиазма на много от пазарните участници. За първите 2 месеца нашата борса бе рекордьор по доходност за региона с цели 26%. За жалост „партито" приключи бързо и надеждите за началото на нов траен тренд се изпариха. Последва продължително странично движение и отново низходящ натиск в края на полугодието. Така резултатът на основния индекс SOFX за шестмесечието се ограничи до +14%.

Краят на полугодието бе изненадващо богат на големи сделки на БФБ: първата бе придобиването от фонда CFIF на пакет от 49.99% от капитала на БАКБ; втората - придобиването от Експат Капитал на 20% дял от Еврохолд България от мажоритарния собственик, и третата - прехвърлянето на близо половината от капитала на фонда за земеделска земя Еларг ФЗЗ с продавач международния фонд QVT и купувач - обслужващото дружество Агроменидж АД.

Макроикономическите показатели на България също се подобряват отчетливо, смятат експертите на ККМ. През последното тримесечие страната реализира най-силния си ръст от 2007 г. насам на база тримесечие, с 2.1%. Основният благоприятен фактор за възстановяването на българската икономика продължава да бъде развитието на световната търговия и специално износът на страната. Очакванията са ръстът на БВП през 2011 г. да бъде 2.8 %. Наред с това се очаква капиталовите потоци към страната и по-доброто усвояване на средства от европейските фондове отново да допринесат за ръста в икономиката.

Другият сериозен проблем от предкризисните години - високият дефицит по текущата сметка - също вече не е на дневен ред: от януари до април текущата сметка е положителна - 0.6 % от прогнозирания БВП. Бюджетният дефицит - едно от най-големите предизвикателства по време на кризата, вече е под контрол и бива поддържан под приетите целеви нива от 3.8%. Интересен факт е, че към момента България е единствената страна в региона, която отговаря на критериите за допустими нива на държавен дълг и бюджетен дефицит съгласно Маастрихтския договор, се казва в анализа.

Въпреки това редица сектори, както и населението още не могат да усетят ефекта от раздвижването. Индикаторите за бизнес климата отново се понижават в средата на годината поради влошените очаквания на мениджърите за състоянието на промишлеността, строителството и търговията на дребно в следващите 6 месеца. Основните фактори за това са несигурната икономическа обстановка през погледа на бизнеса и недостатъчното вътрешно търсене, а причината за това остава по-ниският търговски дефицит. Новото голямо предизвикателство пред икономиката е липсата на международни инвестиции: за периода януари-април намаляват с 62.5 млн. евро (0.2 % от БВП), като за същия период на 2010 г. бяха на стойност от 379 млн. евро (1.1% от БВП).

„Притегляйки различните сценарии и съобразявайки графичната картина, считаме, че твърде вероятна посока на движение за SOFIX е настрани", казва Даниел Ганев, портфейлен мениджър на Адванс Инвест. „Фактът, че опитът за пробив трайно нагоре в началото на годината се провали бързо и че пазарът се възвърна към обичайното си летаргично състояние, говори че акциите още не са готови да излязат от фазата на консолидация. Трудно е да се определи точно катализаторът, който би помогнал на пазара да преодолее летаргията - някои виждат като добри кандидати приватизацията на Булгартабак-Холдинг, други - листването на държавния дял от енергийни компании като E.ОН и др. Във всички случаи трябва да сме подготвени, че може да почакаме още дълго до настъпването на този момент. От друга страна, позитивното е, че при вариант на по-силен спад на глобалните пазари, БФБ би следвало да не реагира толкова негативно, т.е. рискът за спад у нас е по-ограничен", завършва той.

Според експертите на Карол Капитал Мениджмънт е малко вероятно да видим някакъв сериозен спад от текущите нива (потенциала надолу изглежда ограничен до 10-15% за индекса, но те не виждат и предпоставки за силно поскъпване до края на годината.

Сн.: Александър Николов, портфейлен мениджър в Карол