"Имплементирането на търговската платформа XETRA е преминало успешно" заяви Райнер Рийз по време на организираната днес среща на представителите на "Дойче Бьорзe" с акционерите.

Относно проблема, свързан с новите кратки кодове на компаниите, който измъчи родната инвестиционна общност, от там обещаха да потърсят възможно решение в най-кратки срокове.

Въвеждането на търговската платформа е крачка към успешно бъдещо развитие на БФБ на фона на членството ни в ЕС по пътя към хармонизиране на българското законодателство с европейското такова.

С новата платформа ще се даде по-лесен достъп на чуждестранни институционални и индивидуални инвеститори, както и на българската финансова общност, да излезе на чуждестранните пазари.

От немската борса предлагат изключително изгодни условия като такси, както и опростена процедура за инвестиционните посредници по регистрация за една година, през която те могат да преценят дали това им е изгодно.

Клирингът и сетълъмента у нас обаче, както и липсата на единна клирингова къща и остарялата нормативна уредба, регулираща Централния Депозитар, се сочат на този етап като основни спънки пред бъдещото развитие на борсата.

Те са и основна пречка пред навлизането на чуждестранни инвеститори на БФБ, запитвания от които е имало, както към БФБ, така и към немската борса, която предоставя своята платформа.

Решаването на тези проблеми е критично за въвеждането на нови инструменти за търговия на пода Българска фондова борса, каквито биха могли да бъдат късите продажби, деривати върху акции и индекси и много други.

Не бива да се упреква само ръководството на Българска фондова борса и да се спекулира с това, че не прави нищо за въвеждането на нови инструменти на борсата, като това е обвързано до голяма степен с регулацията на пазара, която не позволява това на този етап, коментира Виктор Папазов, председател на съвета на директорите на БФБ.

В тази насока немската борса би могла да помогне с "ноу-хау" както по отношение на предлагане на правна регулация, така и на техническа поддръжка.

От там притежават значителен потенциал за въвеждането и предлагане на нови услуги, като деривати, CFD-та и др., но в крайна сметка за имплементирането им крайната дума ще има БФБ.

Снимка: Profit.bg