Кое може да е общото между градове като София (България), Шефилд (Англия) и Оберхаузен (Германия)? Общото може да се окаже преобразената територия на бивши стоманолеярни гиганти за нови обществени нужди.

На въпроса дали София може да е втори Шефилд или Оберахаузен след затваряне на Кремиковци, Симеон Дянков коментира в интервюто си за Profit.TV, че това е напълно възможно.

„За мен Кремиковци е очевиден пример за това - комбинатът е разположен на поле, много близо до София и е сред възможностите за растеж на столицата", каза вицепремиерът.

Според него има редица възможности за развитие на района. От една страна има възможност за сравнително лесно развитие на инфраструктурата, като дори самото метро може да достигне до там значително по-безпроблемно, спрямо други части на София.

„Което пък при по-добра инфраструктура нараства и атрактивността за друг тип инвестиции", смята Симеон Дянков.

„Аз съм голям привърженик на тази идея и тя ще е много по-работеща и по-рентабилна от сегашните идеи за съхраняване по някакъв начин дейността на Кремиковци, понеже има много работници. Последните 10-15 години показаха, че тази тема не сработва", категоричен бе финансовият министър.

Той допълни, че вместо този вариант трябва да се помисли за друг вид инвестиция и „на мен ми допада тази идея, там да се разработи нещо друго, което да помогне и на целия облик на София. Смятам, че идеята за технологичен парк на площадката на Кремиковци е много добра. Тя ми допада и защото перспективите за развитието на София са на север. Още повече, че в тези райони съществува някаква инфраструктура, която може да се подобри".

Цялото интервю с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков пред Profit.TV, може да гледате тук.

А какъв е случаят около Шефилд и Оберхаузен, научете от тук.