”Наблюдаваната корекция на Българска фондова борса бе по-голяма, защото ръстът в предходните години бе по-висок от очаквания.” Това заяви Камен Колчев, председател на СД на Елана Холдинг, по време на семинара „Българската фондова борса - възход и падение. Шансове и рискове за участниците в нея“, организиран от Германо-Българската индустриално търговска камара.

”През последните седмици се наблюдава, че потенциалът за спад се изчерпа, а цените на книжата удариха дъното. Ето защо очаквам през есента отново да станем свидетели на ръст на пазара. Годината пък ще приключим около нулата или леко на плюс“, каза още Колчев.

Според него и Цветослав Цачев техническият анализ е неприложим за Българска фондова борса. Факторите за това са няколко, но най-големите са промяната на индексите няколко пъти и слабата ликвидност на нашата борса.

На въпрос на Profit.bg. относно евентуалното листване на Елана Холдинг, Колчев заяви, че това ще стане, „когато пазарът го позволи”. Виждаме, каза той, че станахме свидетели на няколко отлагания на IPO-та, други излязоха на борсата, но не цялата емисия се записа.

Колчев окачестви случилото се през последните месеци на БФБ-София като много положително, тъй като „инвеститорите вече гледат в какво инвестират”. Именно качествените компании ще отчетат голям ръст при възстановяване на пазара, допълни той.

От своя страна, изпълнителният директор на Софарма Огнян Донев заяви, че на зелено ще приключат годината само няколко компании. Донев допълни, че той е „добър аматьор” и се възползва от възможностите на пазара.

Припомняме, че Огнян Донев има участия пряко и чрез свързани лица в 14 публични компании.