Комисията за финансов надзор наложи временна забрана върху търговото предложение към миноритарните акционери на БТК при цена от 10.73 лв., отправено от Неф Телеком България ООД, решиха от надзора на провелото се днес заседание.
Мотивите на КФН са установени непълноти и несъответствия по предложението, както и липсата на подробна информация към миноритарните акционери, възпрепятстваща ги да вземат мотивирано инвестиционно решение.

Според комисията в търговото предложение от 10.73 лв. не е отчетен фактът, че БТК има издадени два класа акции – обикновени книжа и една златна акция. В предоставения вариант от Неф Телвком не са опоменати специалните привилегии, като привилегированата акция дава на своя притежател (министъра на транспорта) и допълнителната стойност.

Вторият повод за наложената санкция е липсата на доказателства, че Неф Телеком разполага с необходимите заемни средства да финансира изкупуването на останалите акции, за които е отправено търговото.

На трето място от надзора извеждат неяснотите около намерението на новия собственик за бъдещето на БТК, както и плановете му по отношение постовете на ръководните органи.

Неточности при определяне на справедливата цена за акция от 10.73 лв. вместо 10.76 лв., констатират от КФН. Според тях избраният тримесечен период (17 май-17 август) за изчисляване на средно претеглената цена не съвпада с датата 30 август, когато търговото предложение е постъпило за обсъждане от комисията.

От надзора съобщават, че при прилагане на метода Среднопретеглена цена следва да се изключват всички сделки, сключени дори и на БФБ, които нямат пазарен характер. Пример за такава сделка, когато е налице договорка между купувач и продавач, е тази от 17 август, когато търговият предложител е придобил 259.888 млн. акции на цена от 10.7 лв. при цена на отваряне 11.55 лв. и средно претеглена пазарна цена т 11.51 лв. за периода 17 май - 17 август.

Установени са непълноти и неточности при прилагане на метода на Дисконтирани нетни парични потоци, както и на този за Пазарни съотношения на дружества – аналози.

Откакто от Неф Телеком обявиха търговото предложение от 10.73 лв. на акция стойността на книжата на БТК се установиха на средните 10.70 лв.