Във връзка с преминаването към Xetra от 16 юни 2008 г. борсовата сесия стартира, без в системата да са налице активни поръчки, съобщават от БФБ.

Борсовите посредници могат да въвеждат и потвърждават поръчки за покупка и продажба, считано от началото на pre-trading фазата на същата дата, тоест от 9.00 ч. Във връзка с горното, всички активни поръчки в старата система за търговия RTS също ще бъдат служебно отменени от страна на борсата.

В Xetra цената на емисиите компенсаторни инструменти е изразена в абсолютна стойност, а не както досега – в процент от номиналната стойност. Поради тази причина цена от 38.80 на сто в RTS съответства на 0.388 лв. в Xetra.

Също така в Xetra за всички облигационни емисии обемът на всяка поръчка е изразен в номинална стойност, а не в брой облигации. Поради тази причини обем на поръчка от 2 облигации с номинална стойност от 1000 лв. всяка в Xetra би бил изразен като обем от 2000 лв.

Системата за търговия допуска въвеждане само на поръчки с обеми, които са кратни на номиналната стойност на една пазарна партида, тоест 1000, 2000, 3000 и така нататък. Цената на поръчките за покупка и продажба на облигации се запазва както досега, тоест изразена в процент от номиналната стойност.

Борсовите членове, които не са регистрирали своите борсови посредници в реалната система, имат възможност да направят това и от терминалите, помещаващи с в борсата най-късно до 13 юни 2008 г. (петък). Ако регистрацията не бъде извършена до тази дата, на 16 юни съответните борсови посредници няма да имат достъп до системата.

Четете още:

Основни моменти при Xetra