Нетната консолидирана печалба на Албена АД се е понижила с близо 21% през изминалата година до 15.23 млн. лева , в сравнение с 19.21 млн. лева година по-рано, сочи публикувания на борсата консолидиран отчет на дружеството.

Спадът в печалбата става реалност на фона на повишението на консолидираните приходи на туристическото дружество до 101.13 млн. лева, в сравнение с 94.6 млн. лева година по-рано, като повишението им основно се е предопределило от ръста в приходите от основна дейност.

Най-съществено нарастват приходите от продажба на стоки, възлезли на 42.28 млн. лева, в сравнение с 36.3 млн. лева година по-рано.

Чувствително нарастват обаче и разходите на дружеството, стигнали 85.62 млн. лева за изминалата година, в сравнение с 75.18 млн. лева година по-рано, като и тук ръста им се е предопределил основно при тези за основна дейност, сочи още отчета, публикуван на сайта на БФБ София.

Разходите за материали са се повишили до 13.91 млн. лева, от 11.57 млн. лева година по-рано, като с близо 1 млн. лева се повишават и тези за лихви на годишна база през изминалата 2006 година.

Дружеството е с основен капитал в размер на 2.74 млн. лева и собствен капитал към края на изминалата година в размер на 263.65 млн. лева, сочи отчета.

В средата на миналия месец комисията за финансов надзор потвърди проспект за вторично публично предлагане на акции, издадени от “Бялата лагуна” АД, която е 99.9% собственост на Албена АД.

Емисията е в размер на 4.3 млн. лв., разпределен в същия брой акции, което представлява и съдебно регистрирания капитал на дружеството.

За последната една година книжата на дружеството са поскъпнали с 36.5% по данни на борсата, а за последния един месец повишението им е със 6.6%.

В петък офертите при туристическия курорт приключиха на нива от 107 лв. продава и 106 лв. купува за брой.