Две седмици след като се разрази огромен скандал в една от най-големите български компании - дистрибутора на горива "Петрол" АД, пластовете отново се разместват. Тогава Денис Ершов, член на надзорния съвет и акционер във фирмата майка "Петрол холдинг", обвини в документна измама и гласуване с невалидно пълномощно председателя на съвета на директорите Митко Събев.

Събев гласува от името на Ершов като негов пълномощник по време на заседание на надзорния съвет на "Петрол" АД, проведено на 27 май т. г. На него беше освободен като член на управителния съвет Цветан Димитров за "доказани нарушения на финансовата дисциплина". На мястото му беше избран Орлин Тодоров. Затова Ершов подаде жалба до Върховната касационна прокуратура.

Сега, от публикация в Търговския регистър, става ясно, че Събев, който също е акционер в холдинга с 47.5% от капитала, а освен това финансира и бургаския футболен клуб "Черноморец", е освободен от съвета на директорите на "Петрол холдинг".

Това е станало на общо събрание на акционерите, проведено на 28 юни. Заедно с него са освободени Орлин Тодоров и Стоян Кръстев. На тяхно място са избрани Иван Шестак, Йосиф Арутюнян и Иван Кутевски. Освен това общото събрание е потвърдило избора на Денис Ершов и Александър Мелник, които заедно са собственици на 52,5 % от капитала на "Петрол холдинг".

След публикуването на решенията на общото събрание в Търговския регистър Митко Събев разпространи изявление до медиите. В него той твърди, че свиканото на 28 юни т.г. общо събрание на акционерите не е било проведено. Това се доказвало от документ, подписан от Събев, Ершов и Мелник.

"Няма логика и причина аз да гласувам за своето освобождаване, както и за останалите промени в съвета на директорите и в устава на дружеството", се казва в изявлението на Събев. Според него това доказвало, че документът, представен в Търговския регистър, е груб фалшификат. "Призовавам компетентните органи незабавно да изискат от двамата акционери (Ершов и Мелник - б. р.) временните удостоверения, с които са гласували", пише в изявлението си Събев.

По-късно от офиса на Ершов и Мелник разпространиха лаконичен коментар: "Крадецът вика: "Дръжте крадеца!"

Кой колко държи

53.17 на сто от акциите на "Петрол" АД са собственост на "Петрол холдинг", 41.82% са притежание на "Нафтекс петрол", а 5.01 на сто се държат от миноритарни акционери. Дружеството е публично и се търгува на фондовата борса.

"Петрол" държи между 19 и 20 на сто от пазара на горива у нас.

Денис Ершов и един от най-богатите българи - Митко Събев, имат равни дялове в "Петрол холдинг" - 47.5 на сто. Останалите 5 процента са собственост на Александър Мелник. "Нафтекс петрол" е еднолична собственост на "Петрол".

Какъв е истинският дневен ред на 27 май

Преди две седмици гръмна първият скандал с "Петрол". Той стана заради издадени пълномощия, с които Митко Събев да представлява Денис Ершов на заседание на надзорния съвет на "Петрол" АД, предвидено за 27 май 2010 г. Ершов изтегля пълномощията, но Събев провежда заседанието.

Как се развиват събитията според документите?

На 21 май 2010 г. Събев праща покана за заседание на надзорния съвет до всички негови членове - Денис Ершов, Стоян Кръстев, Иван Нейков и Неделчо Прошков. Обявен е и дневен ред:

1. Вземане на решение относно продажбата на активи, включително и дъщерни компании на "Петрол" АД.

2. Вземане на решение относно управлението на дъщерните компании до продажбата им.

Независимо от отказа на Ершов да предостави пълномощия, на 27 май все пак се провежда заседание, видно от протокола за него. Там обаче е посочен съвършено различен дневен ред:

1. Освобождаване от длъжност на член на управителния съвет на "Петрол" АД.

2. Избор на член на управителния съвет на "Петрол" АД.

Решенията по двете точки са приети единодушно.Събев се разписва и като пълномощник на Ершов.

Източник: Труд