Собственикът на "Кремиковци" АД Прамод Митал заяви, че е назначен финансов съветник, от чиито препоръки ще зависи решението дали да се продава или не комбинатът.

Митал съобщи на пресконференция в дружеството, че много скоро ще има съобщение във връзка с решението за продажбата. Той добави, че днес е имало структурни промени и комбинатът ще има нов изпълнителен директор - инж. Пламен Стоянов.

Митал съобщи, че вече е инвестирал работен капитал от 20 милиона евро за стабилизиране на производството и за неговото подобряване. Според него, за момента пазарът на метали е добър и това ще подпомогне компанията да покаже на какво е способна.

Собственикът определи като неверни твърденията от последните дни, че заводът ще бъде затворен и че има някакви споразумения с определени хора. Нямаме такива ангажименти с никаква личност или какъвто и да било инвеститор да продаваме "Кремиковци" като част от "Глобъл стийл", каза Митал.

Той съобщи, че е имал разговор с украинския инвеститор, но нищо не е окончателно, информира БТА.

Собственикът на комбината информира, че са назначени международна правна компания и финансов съветник, за да разработят най-добрата стратегия за инвестиции, за да се увеличи максимално печалбата на комбината. Процесът ще започне със събирането на определени инвеститори и разработването на крайна стратегия в интерес на дружеството, на изпълнението на плана за жизнеспособност на комбината и в интерес на притежателите на акции и спонсорите на дружеството.

Във връзка със структурните промени Митал съобщи, че са създадени четири работни групи, които ще бъдат част от управлението и ще са на подчинение на четирима директори. Митал изрази увереността си, че след разговорите със синдикатите ще може да бъде постигнато споразумение относно изплащането на заплатите и други социални ангажименти.

Митал заяви, че компанията има пълна отговорност да се грижи за инвеститорите и държателите на акции и облигации, както и за бизнеса.