Акционерите на Монбат могат да получат по 0.174 лв. брутен дивидент на акция за 2010 г. (0.165 лв. след приспадане на 5% данък за физически лица). При цена на затваряне във вторник от 7.1 лв., книжата на компанията носят 2.32% дивидентна доходност.

Разпределянето на дивидент за 2010 г. ще е възможно след гласуването на ОСА, което ще се проведе на 27 юни в Гранд Хотел София. Предложението в дневния ред на събранието за разпределяне на печалбата е следното - 8.11 млн. лв. ще се отнесат във фонд „Резервен", а други 6.5 млн. лв. ще бъдат разпределени между акционерите на Монбат.

По последна информация компанията е изкупила обратно от пазара общо 1.76 млн. собствени акции (4.5% от основния си капитала) при средна цена от 6.16 лв. за лот. Към 31 декември 2010 г. обратно изкупените акции са наброявали 1.67 млн. книжа, като по този повод от компанията уточняват, че върху тези книжа се преустановява упражняването на всички права, включително и правото на дивидент.

На ОСА ще се гласува още и предложението за преизбиране на членове на надзорния съвет (НС) за нов петгодишен мандат, поради изтичане на сегашния им такъв. Става дума за Николай Тренчев, Пламен Бобоков и Александър Чаушев.

Акционерите ще разглеждат и въпроса за допълнително възнаграждение на членовете на управителния съвет и НС в размер на по 250 хил. лв. общо.

Акциите на Монбат поевтиняха във вторник с 0.70% до 7.1 лв. за лот.